بررسی اثرات روانی جنگ بر نسل جوان

باشگاه خبرنگاران جوان؛ نرگس امامجمعه - زهرا محسنی، پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان گفت: در حال حاضر شرایط زندگی به روال قبل از جنگ برگشته و اوضاع به ظاهر آرام است، اما اثرات روانی و ذهنی روزهای پرتنش جنگ همچنان در میان کودکان و نوجوانان دیده میشود.
این پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان با بیان این که کودکان و نوجوانان هنوز با ترسها، اضطرابها و نگرانیهای ناشی از آن روزها دست و پنجه نرم میکنند؛ افزود: کودکان ترس خود را بیشتر در لحظه تجربه میکنند اما نوجوانان علاوه بر این، نگران آینده خود، مدرسه، کنکور و روابط دوستانهشان هستند. این گروه به مراتب آسیبپذیرترند و نیاز به مراقبت ویژهای دارند.
زهرا محسنی ادامه داد: نوجوانان باید بتوانند این دوره را نه فقط به عنوان دورانی پر از ترس، بلکه به عنوان فرصتی برای رشد و یادگیری به یاد داشته باشند. ساختن روایت حول مفهوم وطن و هویت ملی میتواند به آنان کمک کند تا احساس تعلق و امید پیدا کنند.
این پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان تصریح کرد: خانواده، مدرسه، رسانه و نهادهای فرهنگی نقش کلیدی در حمایت از کودکان و نوجوانان دارند.
محسنی گفت: خانوادهها باید با فرزندان خود درباره آنچه رخ داده گفتوگو کنند و به آنان کمک کنند تا معنایی مثبت از این تجربه بسازند. همچنین، حضور نهادهایی مانند کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان میتواند در پرورش خلاقیت و توانمندی آنان بسیار مؤثر باشد.
این کارشناس اظهارکرد: مطالعه میتواند دریچهای برای باز کردن ذهن نوجوانان باشد و به آنان کمک کند تا با چالشهای روانی و اجتماعی پس از بحران بهتر کنار بیایند. خانوادهها و نهادهای فرهنگی باید زمینه را برای کتابخوانی و گفتوگو درباره تجربههای مشترک فراهم کنند.
محسنی افزود: جنگ نشان داد که جامعه ایرانی هنوز قابلیت ساختن مسئله جمعی و همدلی ملی را دارد. این فرصتی است تا با تقویت هویت ملی و گفتوگوی سازنده، نوجوانان را به سمت آیندهای امیدوارکننده هدایت کنیم.
12204424