
در عصری که دادهها در کسری از ثانیه جابهجا میشوند، میتوان گفت که تراکنشهای مالی تا حدی از این شرایط جا ماندهاند. ریپل، یک پلتفرم پرداخت مبتنی بر بلاکچین، آمده تا با ارائه سرعت بالا، امنیت خوب و راهحلهای مناسب انجام تراکنشهای فرامرزی را سادهتر کند. در این مقاله ما به شما خواهیم گفت که ریپل چیست، چگونه کار میکند، چه تاثیری روی سیستم مالی جهانی دارد و چرا احتمالا در آینده نقش کلیدی خواهد داشت.
ریپل (Ripple) چیست؟ معرفی پروژه و اهداف آن
ریپل یک شرکت فناوری و پروتکل پرداخت دیجیتال با هدف بهبود کارایی تراکنشهای مالی فرامرزی است. در سال ۲۰۱۲ بود که برای اولین بار Ripple Labs آن را راهاندازی کرد و قرار بود این پروژه جایگزینی برای سیستمهای قدیمی استفاده شده توسط بانکها و موسسات مالی باشد؛ به خصوص SWIFT (شبکه پیامرسان جهانی برای تراکنشهای مالی).
چشمانداز ریپل این است که پرداختهای جهانی لحظهای را از طریق یک راهکار غیرمتمرکز اما سازگار با سازمانها امکانپذیر کند. این پروژه قرار نیست جایگزین سیستم مالی شود، بلکه با آن ادغام شده و راهکارهای نقدینگی و زیرساختی برای پرداخت مبتنی بر بلاکچین را ارائه میدهد. XRP که دارای دیجیتالی این پروژه محسوب میشود، در تضمین تبدیل سریع ارز بدون نیاز به حسابهای از پیش پر شده به ارزهای مقصد نقش اساسی دارد.
به طور کلی هدف ریپل این است که بتواند با ارائه تراکنشهایی امن، سریع و با کارمزد کم، موجب تحول بازارهای مالی شود. در واقع این پروژه سعی دارد نظر موسساتی را جلب کند که میخواهند سیستم پرداختیشان را بهروز کنند. اگر شما شناختی از XRP ندارید و میخواهید به سراغ آن بروید، حالا شاید برایتان بهترین زمان برای خرید ریپل آسان از صرافیهای معروف و پلتفرمهای کریپتویی باشد.
شبکه ریپل و فناوری پشت آن: XRP Ledger
زیرساخت ریپل مبتنی بر XRP Ledger) XRPL) است؛ یک تکنولوژی بلاکچینی غیرمتمرکز و منبعباز که از پرداختهای لحظهای پشتیبانی میکند. برعکس بلاکچینهای قدیمی که از فرآیند طاقتفرسای ماینینگ استفاده میکردند، XRPL از مکانیسم اجماع خاصی به نام الگوریتم اجماع پروتکل ریپل (RPCA) بهره میبرد.
این پروسه اجماع به شبکه اجازه میدهد که بتواند طی ۳ تا ۵ ثانیه تراکنشها را تایید کند و بتواند تا ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) را به سرانجام برساند. تراکنشهای XRPL توسط یک لیست معتبر، شامل بیش از ۱۵۰ اعتبارسنج (عضوی از بلاکچین که تراکنشها را اعتبارسنجی و تایید میکند)، تایید میشوند که تنها تعداد انگشتشماری از آنها به ریپل مربوط میشوند. این یعنی سرعت و کارایی را فراهم میشود و در عین حال اصول تمرکززدایی هم حفظ خواهد شد.
XRPL همچنین از قابلیت صرافی غیرمتمرکز، استخراج NFT و زنجیرههای جانبی قرارداد هوشمند (بلاکچینهای مستقلی که به بلاکچین اصلی متصل هستند و اجرای قراردادهای هوشمند را با کارایی بیشتر و هزینه کمتر امکانپذیر میکنند) پشتیبانی میکند؛ بنابراین همین ویژگیها آن را به پلتفرمی انعطافپذیر تبدیل میکنند که قادر به پشتیبانی از نوآوریهای مالی گستردهتر است.
نحوه کارکرد XRP و نقش آن در اکوسیستم ریپل
XRP ارز دیجیتالی ریپل است که در انجام تراکنشهای فرامرزی نقش دارایی واسط را بازی میکند. وقتی یک موسسه مالی میخواهد پولی را به صورت بینالمللی جابهجا کند، میتواند برای سهولت تراکنش بین ۲ ارز فیات (پول بدون پشتوانه) به سراغ XRP برود. این اقدام نیاز به واسطههای متعدد یا حسابهای از پیش پر شده را از بین میبرد.
برای مثال بانکی در آمریکا میتواند دلار را به XRP تبدیل کرده و آن را از طریق RippleNet ارسال کند و سپس سمت گیرنده آن را به صورت یورو تحویل بگیرد؛ همهی این کارها در عرض چند ثانیه و با کمترین کارمزد انجام میشود.
XRP یک ارز از پیش استخراج شده است؛ یعنی همهی توکنهای آن (۱۰۰ میلیارد توکن) همزمان ساخته شدهاند و ریپل بخش قابل توجهی را برای مدیریت نقدینگی و توسعه صندوق در اختیار دارد. حداقل هزینه تراکنش این ارز فقط 0.00002 XRP است و به همین دلیل هم یکی از مقرون به صرفهترین راههای انتقال پول به حساب میآید.
XRP همچنین سازگار با محیط زیست است، زیرا نیازی به ماینینگ ندارد و همین موضوع موجب شده که این ارز در جهانی که پایداری به طور فزایندهای در آن اهمیت دارد، جذابیت داشته باشد.
مزایای استفاده از ریپل در تراکنشهای مالی بینالمللی
ریپل توانسته به یکی از بهترین راهکارها برای تراکنشهای فرامرزی تبدیل شود. سرعت بالا، کارمزد پایین، شفافیت و مقیاسپذیری (توانایی جهت رشد و گسترش بدون کاهش عملکرد یا کارایی) نقاط قوت آن به حساب میآیند.
همکاریهای ریپل با بانکها و موسسات مالی جهانی
شهرت ریپل در بین موسسات مالی ناشی از رویکرد سازمانی-محور آن است. طی سالها ما شاهد همکاری این پروژه با بانکها و تامینکنندگان سیستم پرداخت جهانی بودهایم که از جمله آنها میتوان به Santander، Bank of America، American Express و SBI Holdings اشاره کرد.
ریپلنت با استفاده از XRP برای حذف نیاز به حسابهای از پیش پر شده، نقدینگی بر اساس تقاضا (ODL) – راهکاری ارائه شده توسط ریپل که موجب میشود با استفاده از XRP، انتقال بینالمللی پول سریع انجام شود - را در اختیار این موسسات قرار میدهد. این سرویس به ویژه برای شرکتهای حواله و ارائهدهندگان خدمات مالی که در بازارهای نوظهور فعالیت میکنند و نقدینگی برایشان اغلب یک چالش محسوب میشود، مفید است. یکپارچهسازی سرویسهای ریپل (xCurrent، xRapid و xVia) تحت RippleNet به مشتریان این امکان را داده که بتوانند از طریق یک پلتفرم به مجموعه کاملی از ابزارهای پرداخت و نقدینگی دسترسی داشته باشند. یکپارچهسازی سرویسهای ریپل (xCurrent، xRapid و xVia) تحت RippleNet به مشتریان این امکان را داده است که از یک پلتفرم به مجموعه کاملی از ابزارهای پرداخت و نقدینگی دسترسی داشته باشند. پروتکل Interledger ریپل، توانایی اتصال دفاتر کل مختلف (سیستم ثبت سوابق دیجیتالی که تراکنشها، ماندهها و مالکیت داراییها) را بیش از پیش تقویت میکند و موجب میشود همکاری بین سیستمهای پرداخت بهتر صورت بگیرد.
بهترین راه برای اطلاع از تحولات جدید در خصوص گسترش شبکه ریپل و پذیرش آن در بازارهای مالی و کسب اطلاعات تازه درباره پیشرفتهای آن در دنیای تکنولوژی و همکاریاش با دیگر موسسات، دنبال کردن اخبار روز ریپل است.
مقایسه ریپل با سایر سیستمهای پرداخت سنتی و بلاکچینی
ریپل در مقایسه با سیستمهای سنتی مانند SWIFT نقاط قوت مهمی دارد. سوئیف به عنوان یک پروتکل پیامرسان عمل میکند، نه یک شبکه پرداخت. این پروتکل به واسطههای متعدد نیاز دارد و پردازش پرداختهای بینالمللی با استفاده از آن ممکن است چندین روز طول بکشد. در صورتی که به لطف ریپل تراکنشها در عرض چند ثانیه انجام میشوند.
مصرف انرژی پایین، کارمزد کم و توان عملیاتی بالای تراکنشها، XRPL از ریپل را نسبت به دیگر بلاکچینها مثل بیتکوین و اتریوم متمایز کردهاند. زمان متوسط تراکنش بیتکوین به بیش از ۱۰ دقیقه میرسد و شبکه اتریوم با این که نسبت به بیتکوین بهینهتر است، اما کارمزد زیادی روی دستتان میگذارد.
ریپل طراحی شده تا موارد استفاده نهادی را بر مدیریت غیرمتمرکز اولویت دهد. اگرچه این موضوع موجب انتقادهایی نسبت به تمرکزگرایی میشود، اما باید گفت که به لطف این رویکرد ریپل برای عملیات بانکی در دنیای واقعی بسیار کاربردی شده است.
چالشها و مسائل حقوقی ریپل
ریپل علیرغم مزایایی که دارد، با چالشهای مهمی (به خصوص از نظر حقوقی) روبهرو شده است. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) در دسامبر ۲۰۲۰ علیه Ripple Labs اقامه دعوی کرد؛ با این ادعا که XRP به عنوان یک اوراق بهادار ثبت نشده فروخته شده است.
این دعوی قضایی باعث شد بسیاری از صرافیهای مستقر در ایالات متحده، معاملات XRP را از فهرست خود حذف کرده یا آن را محدود کنند؛ امری که باعث شد سرمایهگذاران اعتمادشان را از دست بدهند و در نهایت هم همهی اینها به توقف روند صعودی ریپل ختم شد. اگرچه XRP هنوز روی پلتفرمهای جهانی زیادی نظیر بایننس، بیتفینکس، کراکن، کوکوین و اوککس در دسترس قرار دارد، اما کاربران آمریکایی با محدودیتهایی روبهرو هستند.
همچنین کنترل متمرکز ریپل بر باعث سوالات زیادی را در بین سرمایهگذاران و دنبالکنندگان دنیای ارزهای دیجیتال به وجود آورده است، چرا که اکثر این افراد برای مدیریت غیرمتمرکز ارزش زیادی قائل هستند. هرچند ریپل ادعا کرده که این تمرکزگرایی موجب میشود تراکنشها ایمنتر و سریعتر انجام شوند؛ به ویژه برای استفادههای سازمانی.
اگر با وجود تمامی اینها میخواهید روی XRP سرمایهگذاری کنید، بهتر است ابتدا به بهترین شکل ممکن دست به تحلیل ارز ریپل بزنید تا بتوانید ریسکها و فرصتها را در بازار رمز ارزها بهتر پیشبینی کنند.
آینده ریپل و تاثیر آن بر سیستم مالی جهانی
ریپل همین حالا هم در حال ایجاد موج بعدی نوآوری مالی است. این پروژه نه تنها با بهینهسازی پرداختهای فرامرزی، بلکه با گسترش نفوذ خود در حوزههای جدیدی مانند CBDCها، NFTها و توکنیزه کردن املاک (فرایند تبدیلکردن یک دارایی یا حقوق مالکیت به توکن) هم در این راه گام برمیدارد.
بودجه ۲۵۰ میلیون دلاری، تعهد ریپل را به توسعه NFT نشان میدهد و بنیاد XRPL از رشد زیرساختهای غیرمتمرکز و مشارکت توسعهدهندگان حمایت میکند. همچنین ریپل با بانکهای مرکزی برای آزمایش چارچوبهای CBDC (ساختارها و قواعد فنی، قانونی و اجرایی که برای طراحی، راهاندازی و مدیریت ارز دیجیتال بانک مرکزی تدوین میشوند) همکاری کرده است و قابلیتهای خود را در صدور ارز دیجیتال ملی به نمایش گذاشته است.
علاوه بر این، اخیرا ما شاهد ادغام ریپل با هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ بودهایم؛ هدف از این ادغام نیز پیشبینی تراکنشهای ناموفق و جلوگیری از کلاهبرداری است. این یعنی اضافه شدن یک لایه اطلاعاتی جدید به امور مالی مبتنی بر بلاکچین.
جمعبندی
ریپل صرفا یک پروژه بلاکچینی معمولی نیست، بلکه راهحلی مهم برای انجام تراکنشهای مالی به حساب میآید. این پروژه به لطف زیرساخت RippleNet و توکن XRP با ارائه مقیاسپذیری و عملکرد خوب میتواند جایگزین سیستمهای مالی سنتی شود. ریپل با تمرکز روی تراکنشهای فرامرزی سریع، دریافت کارمزد پایین و اعتمادسازی نحوه انتقال پول را در سطح جهانی بازتعریف میکند. در واقع این پروژه علیرغم چالشهای نظارتی، با رویکرد نوآورانهاش آیندهای نویددهنده دارد و میتواند در بازارهای مالی تحولات بزرگی را رقم بزند.
برچسب ها : ارز دیجیتال,تحلیل ارز دیجیتال,آینده ارز دیجیتال,اخبار ارز دیجیتال
12203757