وبگردی 13:12 - 30 اردیبهشت 1404
در دوران ناپلئون سوم، قراردادی تجاری با ایرانِ ناصرالدین شاهی به امضا رسید که بذرهای نابرابری و دخالت خارجی را در خاک ایران می‌کاشت.

میراث ناپلئون سوم برای ایران قاجاری

باشگاه خبرنگاران جوان - در سال‌های اوج شکوه امپراتوری فرانسه در دوران ناپلئون سوم، قراردادی تجاری با ایرانِ ناصرالدین شاهی به امضا رسید که اگرچه ظاهری دوستانه داشت، اما در باطن، بذرهای نابرابری و دخالت خارجی را در خاک ایران می‌کاشت. فصل پنجم این عهدنامه، نمونه‌ای بارز از این امتیازات یک‌طرفه بود که حق حاکمیت قضایی کنسولی را به فرانسوی‌ها اعطا می‌کرد، امتیازی که پیشتر روس‌ها از طریق عهدنامه ترکمانچای به دست آورده بودند و بعدها انگلیسی‌ها نیز از آن بهره‌مند شدند. این امتیازات، در حالی به اتباع فرانسوی در ایران داده می‌شد که ایرانیان در فرانسه از چنین حقی برخوردار نبودند.

فرانسه در دوره ناپلئون بناپارت و مقارن با حکومت ناصرالدین شاه در ایران، تلاش‌هایی در جهت بسط و گسترش روابط بازرگانی خود نمود و قراردادی نیز در این زمینه امضا کرد که بیشتر در راستای حفظ منافع فرانسه در مقابله با رقبای اروپایی خود و نفوذ آنان در ایران بود:

«ناپلئون سوم پادشاه فرانسه در سال ۱۸۵۵ میلادی (۱۲۷۱ هجری قمری) مسیو پروسپر بوره را به عنوان وزیر مختار و سفیر فوق‌العاده در دربار ایران برگزید و او به همراهی کنت دوگوبینو و اعضای سفارت در اواسط ماه شوال ۱۲۷۱ قمری وارد تهران شد و چند روز بعد به حضور ناصرالدین شاه رسید و استوارنامه‌های‌ خود را تقدیم کرد.

وزیر مختار جدید فرانسه پس از ملاقات با میرزا آقاخان نوری صدراعظم ایران پیش‌نویس قراردادی را که براساس موافقت‌های‌ قبلی بین کنت دوسارتیژ و حاجی میرزا آغاسی تدوین شده بود به صدراعظم تقدیم نمود و طی مذاکراتی که در وزارت امور خارجه ایران بین وزیر مختار فرانسه و وزیر خارجه با حضور صدراعظم انجام گرفت، عهدنامه مودت و بازرگانی شامل هشت فصل و یک مقدمه مورخ شوال ۱۲۷۱ قمری (۱۲ ژوئیه ۱۸۵۵ میلادی) به امضای میرزا آقاخان نوری اعتمادالدوله، صدراعظم ایران و مسیو پروسپر بوره وزیر مختار فرانسه رسید.»

نکته قابل توجه فصل پنجم این قرارداد است:

«مفاد ماده پنجم این قرارداد جلوه‌ای است از حق حاکمیت قضایی کنسول که برای اولین بار طی عهدنامه منحوس ترکمانچای به دولت روسیه اعطا شد و ابتدا انگلستان نظیر آن حق را در ایران عملا به دست آورد. در این قرارداد نیز، چنان حقی برای نمایندگان سیاسی فرانسه در ایران شناخته شده است بدون آنکه نظیر آن حق به کنسول‌ها و نمایندگان سیاسی ایران در فرانسه اعطا شده باشد.»

 

منبع: کافه تاریخ


12191620
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» حضرت‌ علی(ع)‌ در‌ فرهنگ‌ مردم ایران بسی برتر و والاتر از یک وجود زمینی است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در این روزها که کشورمان درگیر جنگی تمام عیار با دشمنی کودک کش شده، توجه به اخبار درست و رسمی وظیفه مهمی است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» ‌برخی شهروندان در برابر مسافران تهرانی سخاوتمندانه عمل کرده و خانه‌های خود را به روی آنها گشوده‌اند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در دنیای امروز، گوشی هوشمند نه فقط وسیله‌ای برای ارتباط، بلکه می‌تواند پنجره‌ای به سوی دشمن، ابزار جاسوسی، و میدان عملیات روانی باشد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» اسرائیل فاقد مدارا با همسایگان، وابسته به حمایت خارجی و گرفتار خشونت‌های بی‌پایان است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» یعقوب نیمرودی رئیس ضدجاسوسی اسرائیل در ایران فعال‌ترین عنصر جاسوسی اسراییل در ایران به حساب می‌آمد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» اجتماعی شدن جنگ، بیشتر وقت‌ها پدیده خودکاری است که به محض شروع جنگ اما با آهنگی تند یا کند رخ می‌دهد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» عبارت «اللهم سدد رمیهم» بخشی از دعای بیست و هفتم صحیفه سجادیه است و به‌عنوان دعای مرزبانان شناخته می‌شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در سال ۱۳۵۷، تحلیلگران غربی با نگاهی هراس‌آلود به ایران، فروپاشی نظام شاهنشاهی را مترادف با «حمام خون» می‌دانستند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» جنبش آخرالزمانی شبتای یکی از جنبش‌های یهودی است که معتقدند هر کس را بخواهند می توانند بکشند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است