مالکان واحدهای خسارت دیده در دوراهی شهرداری و دولت/ تراکم فروشی جایگزین زمینهای مالکان شد

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - حالی که این روزها و ایام برنامه ریزی در جهت نوسازی و بازسازی واحدهای مسکونی خسارت دیده ناشی از حملات رژیم صهیونیستی در دستور کار قرار گرفته و مقرر شده بود که بنیاد مسکن طبق قانون وظیفه نوسازی و بازسازی و تعمیرات این واحدها را بر عهده بگیرد.
آمادگی کامل بنیاد مسکن برای نوسازی واحدهای مسکونی
در همین راستا محمد حسین رحمانی خلیلی معاون برنامه ریزی بنیاد مسکن در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران اظهار داشت: دولت مکلف شده است که برای واحدهای مسکونی خسارت دیده تامین اعتبار کند تا این واحدها بازسازی شوند.
وی ادامه داد: از ابتدای جنگ ستاد بازسازی برای واحدهای مسکونی خسارت دیده را تشکیل داده شده است و فرآیند و چارتها آماده شده و ارزیابان سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور و همچنین بنیاد مسکن در تمامی بخشها و مکانهای که دچار خسارت شدهاند حضور دارند.
رحمانی خلیلی بیان کرد: در استانهای تهران، قم، آذربایجان شرقی، اصفهان، کرمانشاه، گیلان ۱۴۱ واحد مسکونی نیاز به احداث دارند و حدود ۱۶ واحد تجاری هم باید تخریب کامل شوند و حدود ۲ هزار و ۸۴۰ واحد مسکونی و ۵۱۱ واحد تجاری هم نیاز به تعمیرات دارند و ۱۴۰ واحد مسکونی هم نیاز به مقاوم سازی دارند.
معاون برنامه ریزی بنیاد مسکن اظهار کرد: تمامی همکاران بنیاد مسکن در میدان بودند و بازدیدها به صورت کامل در حال انجام است و در ابتدای امر باید شهرداری اقدام به اسکان اضطراری واحدهای مسکونی خسارت دیده کند که در این زمینه شهرداری تهران پای کار آمده و اسکان اضطراری را انجام داده تا به مرحله اسکان موقت برسد.
وی افزود: حدود ۴ هزار واحد مسکونی در سراسر کشور دچار خسارتهای تعمیراتی، مقاوم سازی واحداثی شدهاند.
پرداخت یک میلیارد تومانی ودیعه مسکن برای مالکان خسارت دیده
در همین رابطه هم پیش از این محمد رضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرده بود که بسته واحدهای مسکونی خسارت دیده ناشی از جنگ تدوین شده است.
رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: ۲۹۰ واحد مسکونی براثر حملات رژیم صهیونیستی نیاز به بازسازی و مقاوم سازی دارند و ۳۶۰۰ واحد نیاز به تعمیرات دارند که طبق بسته که تهیه کردهایم برای ساخت واحدهای مسکونی که تخریب شدهاند متری ۲۰ میلیون تومان و برای بازسازی واحدهای تعمیراتی هم متری ۸ میلیون تومان و برای واحدهای تجاری هم متری ۱۵ میلیون تومان در بسته بازسازی واحدهای مسکونی خسارت دیده در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: همچنین برای واحدهای مسکونی که در طی دو سال نیاز است که ساخته و یا بازسازی شوند یک میلیارد تومان به عنوان ودیعه و ماهانه ۲۰ میلیون تومان از طرف دولت تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون عمران مجلس افزود: مردم و مالکانی هم که خود تمایل داشته باشند میتوانند اقدام به بازسازی واحدهای مسکونی خود کنند و در این زمینه هم دولت کمکهای لازم را انجام خواهد داد.
این بسته کلیات آن در جلسه صبح هیئت دولت در روز چهارشنبه به تصویب رسید اما در جلسه بعدظهر آن به صورت کامل این طرح تغییر و بازسازی و نوسازی تمامی واحدهای مسکونی به شهرداری تهران واگذار شد و مقرر شد که اجرای این طرح از طریق فروش تراکم انجام شود.
۴هزار واحد مسکونی در حملات رژیم صهیونیستی دچار خسارت شدند
در همین راستا مجید جودی معاون بازسازی بنیاد مسکن گفت: بر اساس وظیفه ذاتی بنیاد مسکن همکاران ما از روز اول شروع تهاجم تحمیلی در مناطق مختلف چهارگانه شهر تهران مستقر شدند و اکثریت ارزیابی را انجام دادند کمتر واحدی هست که ارزیابی نشده باشد، چون ما شماره تلفن خود را به شکل عمومی اعلام کردیم مردم تماس میگرفتند و ارزیابان ما بلافاصله در منطقه حاضر میشدند در همان روزهای اول با راهبری وزیر راه ما برنامه بازسازی را تدوین کردیم.
او افزود: ولی تصمیم آخری که دولت گرفت این کار (بازسازی) را به عهده شهرداریها گذاشت هیچ چیز از بین نرفته است و تمام کارشناسیها از نظر شهرداریها مورد پذیرش است و تمام پروندهها را صورت جلسه کردیم و تحویل مسئولین شهرداریهای مناطق قرار دادیم و دوستان هم اطلاعرسانی میکنند و مردم که ارزیابی آنها آنجا شده میتوانند برای تشکیل پرونده به شهرداریها مراجعه کنند و آنهایی هم که واحدهایشان ارزیابی نشده میتوانند مراجعه به شهرداری مناطق کنند.
او میگوید: ۴ هزار واحد ارزیابی شده بود و واحدهای احداثی در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ واحد بود برآورد اولیه بر اساس برنامه ما ۳ الی ۴ همت منابع نیاز داشت.
بلاتکلیفی مالکان برای نوسازی واحدهای مسکونی خود
همچنین در همین زمینه هم رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: یک بسته ای برای بازسازی به دولت ارائه شد که محتوای کلی آن به تصویب رسید اما هنوز به شهرداری یا به هئیت دولت ابلاغ نشده است.
وی ادامه داد: وزارت راه وشهرسازی و همچنین شهرداری ها آمادگی کامل برای اجرای این طرح و همچنین آوار برداری را دارد اما در آخرین نشستی که برگزار شد مقرر شد که اجرای این طرح به شهرداری از طریق فروش تراکم واگذار شود .
رضایی کوچی افزود:هنوز این مصوبه به صورت رسمی ابلاغ نشده و این موضوع کامل حل نشده و به نتیجه مشخصی نرسیده و همه مالکان و همچنین ما بلاتکلیف هستیم.
رئیس کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: این بلاتکلیفی خوب نیست و ما باید در جایگاه مجلس بدانیم برای اجرای و نوسازی این واحدهای خسارت دیده با کدام دستگاه طرف هستیم.
وی ادامه داد: دیگر نیازی به نشست هیئت دولت نیست چراکه کلیات آن به تایید رسیده و باید این بسته به تصویب رسیده به دستگاه های مسئول ابلاغ شود.
او بیان کرد: هم شهرداری و هم بنیاد مسکن هر دو آمادگی کامل برای اجرای این پروژه را دارند اما ما منتظر هستیم که این مصوبه به دستگاه مربوطه ارسال شود.
رضایی کوچی گفت: ۵۰۰ واحد مسکونی نیاز به بازسازی کامل دارند که اجرای آنها نیاز به یک تا دو سال زمان دارد بنابراین باید هرچه سریعتر این بسته ابلاغ شود تا بنیاد مسکن و همچنین شهرداری از این بلاتکلیفی در بیاید و اگر قرار است کتری شروع شود هرچه سریعتر شروع شود.
وی ادامه داد: ارائه تراکم باعث می شود که بخشی از زمینهای مالکان کم شود به طور مثال پیش از این در یک زمینی ۸ واحد ساخته شده بود الان این تعداد رسیده به ۱۶واحد بنابراین بخشی از میزان زمین افراد کم می شود که در این زمینه باید شهرداری با کمک انبوهسازان چاره اندیشی کند.
تراکم فروشی برای مالکان واحدهای خسارت دیده غیر قانونی است
براساس این گزارش با توجه به آنکه بسیاری از کارشناسان بر غیر قانونی بودن تراکم فروشی در این شرایط گلایه کرده اند به طوری که گرکانی عضو شواری مرکزی بنیاد مسکن اعلام کرده است بازسازی جنگ با تراکمفروشی بدعت خطرناکی است
عضو شورای مرکزی بنیاد مسکن با انتقاد از بازسازی مناطق آسیب دیده ناشی از جنگ با مدلهای تأمین مالی مبتنی بر تراکمفروشی، گفت: نباید تجربههای ارزشمند گذشته را با تصمیمات ناپخته زیر پا بگذاریم.
عضو شورای مرکزی بنیاد مسکن اضافه کرد: مدل پیشنهادی شهرداری برای بازسازی، مورد تأیید نیست. در شرایط کنونی یا دیر تصمیم میگیریم، یا بد تصمیم میگیریم، یا اصلاً بیتصمیم میمانیم. و این شرایط، نارضایتی گستردهای به دنبال داشته است.
گرکانی تاکید کرد: به عنوان کارشناسان، باید بدون لکنت، اشتباه بودن چنین تصمیماتی را اعلام کنیم و با کمک رسانهها، آن را به گوش رئیسجمهور محترم برسانیم. این تصمیم، تصمیم نادرستی است.
وی با بیان اینکه پیمانکار نمیتواند طرف حساب مردم باشد، اظهار کرد: این منابع، پول مباح و حلالی نیست که صرف جبران خسارت شود. تراکمفروشی خلاف قانون است، جرم است، و نمیتوان با این بهانه، منابع اندک (که شاید به اندازه هزینه چند موشک هم نباشد) را صرف کرد.
وی گفت: این کار، یک بدعت خطرناک است و اگر پذیرفته شود، فردا که زلزلهای در تهران بیاید، باید کل تهران را بفروشیم؟ یعنی چون نتوانستیم تأمین مالی کنیم یا نتوانستیم مفهوم بازسازی را جا بیندازیم، باید به بنگاههای اقتصادی میدان دهیم؟
براساس این گزارش حال در این شرایط باید منتظر تصمیم دولت برای نوسازی و بازسازی واحدهای مسکونی خسارت دیده باشیم و در چنین شرایطی که بخش عمده ای از زندگی و سرمایههای مالکان از بین رفته است باید اولویت ساخت واحدهای مسکونی مالکان باشد و نباید به فکر کاهش سهم زمین در این بخش باشیم.
12205436