علمی فناوری 08:13 - 05 اردیبهشت 1403
تحقیقات جدید نشان داده است که هوش مصنوعی آموزش‌دیده بر روی داده‌های ساده ضربان قلب می‌تواند یک دوره از شایع‌ترین اختلالات ریتم قلب که فیبریلاسیون دهلیزی نامیده می‌شود را ۳۰ دقیقه قبل از وقوع پیش‌بینی کند.

ساعت هوشمندی که اختلال در ریتم قلب را زودتر از وقوع پیش‌بینی می‌کند

با برنامه‌ریزی گنجاندن این مدل در یک تلفن همراه هوشمند به طوری که بتواند داده‌های یک ساعت هوشمند را تجزیه و تحلیل کند می‌توان از آن به عنوان یک سیستم هشدار اولیه استفاده کرد.

به گزارش ایسنا، شایع‌ترین اختلال ریتم قلب، فیبریلاسیون دهلیزی (AF) است که به طور قابل توجهی مراجعات بخش اورژانس و خطر بیماری‌های دیگر مانند سکته مغزی و زوال عقل را افزایش می‌دهد. این عارضه زمانی اتفاق می‌افتد که حفره‌های فوقانی قلب یا دهلیز‌ها به‌طور آشفته‌ای می‌تپند و با حفره‌های پایینی یا بطن‌ها هماهنگ نیستند و ریتم قلبی نامنظم و اغلب بسیار سریعی ایجاد می‌کنند.

بازگرداندن بیمار از فیبریلاسیون دهلیزی به ریتم منظم سینوسی می‌تواند به مداخلات فشرده‌ای مانند کاردیوورژن و وارد کردن شوک کم انرژی نیاز داشته باشد. بنابراین، تشخیص یک دوره از فیبریلاسیون دهلیزی قبل از وقوع، مداخلات اولیه را امکانپذیر می‌کند که ممکن است نتایج درمان بیمار را بهبود بخشد.

محققان مرکز سیستم‌های زیست‌پزشکی لوکزامبورگ (LCSB) در دانشگاه لوکزامبورگ مطالعه‌ای را منتشر کرده‌اند که در آن یک مدل یادگیری عمیق برای پیش‌بینی دقیق و ۳۰ دقیقه زودتر از وقوع فیبریلاسیون دهلیزی آموزش دیده است.

در حال حاضر، الکتروکاردیوگرافی (ECG) یا نوار قلب فقط می‌تواند فیبریلاسیون دهلیزی را درست قبل از وقوع آن تشخیص دهد، بنابراین نمی‌توان آن را یک سیستم هشدار اولیه در نظر گرفت.

خورخه گونکالوز (Jorge Goncalves)، نویسنده مسئول این مطالعه می‌گوید: ما از داده‌های ضربان قلب برای آموزش یک مدل یادگیری عمیق استفاده کردیم که می‌تواند مراحل مختلف مانند ریتم سینوسی، پیش فیبریلاسیون دهلیزی و فیبریلاسیون دهلیزی را تشخیص دهد و احتمال خطر ابتلا به یک اتفاق قریب‌الوقوع را محاسبه کند.

این مدل هشدار فیبریلاسیون دهلیزی (Warning of Atrial fibRillatioN) یا وارن (WARN) نامیده می‌شود، بر روی ضبط ۲۴ ساعته نوار قلب که از ۳۵۰ بیمار در بیمارستان تانگجی، چین جمع آوری شده بود، آموزش داده و آزمایش شد. داده‌ها توسط متخصصین قلب به عنوان ریتم سینوسی، پیش فیبریلاسیون دهلیزی و فیبریلاسیون دهلیزی دسته‌بندی شدند.

برای آموزش مدل برای تشخیص علائم پیش از فیبریلاسیون دهلیزی، محققان از تنوع در فاصله بین امواج در نوار قلب به عنوان منبع اصلی داده استفاده کردند.

با جمع‌آوری نمونه‌های ۳۰ ثانیه‌ای هر ۱۵ ثانیه، مدل یادگیری عمیق احتمال بروز فیبریلاسیون دهلیزی قریب الوقوع را محاسبه کرد. در داده‌های آزمایش، وارن شروع فیبریلاسیون دهلیزی را به‌طور متوسط ۳۱ دقیقه و ۳۳ دقیقه قبل از وقوع، به ترتیب با دقت ۸۳ و ۷۳ درصد پیش‌بینی کرد.

نمودار عملکرد ضربان قلب در ساعت هوشمند

مارینو گاویدیا (Marino Gavidia) نویسنده اول مطالعه می‌گوید: مدل ما با استفاده از فواصل امواج R به R، عملکرد بالایی دارد که می‌توان این داده‌ها را از ضبط کننده‌های سیگنال پالس ساده و مقرون به صرفه مانند ساعت‌های هوشمند دریافت کرد.

محققان پیش‌بینی می‌کنند که این دستگاه می‌تواند در تلفن‌های هوشمند برای پردازش داده‌های به‌دست‌آمده از یک ساعت هوشمند استفاده شود. هدف در درازمدت این است که بیماران بتوانند به طور مداوم ریتم قلب خود را کنترل کنند و به اندازه کافی هشدار دریافت کنند تا بتوانند از درمان‌هایی مانند دارو‌های ضد آریتمی خوراکی برای جلوگیری از شروع فیبریلاسیون دهلیزی استفاده کنند؛ و محققان می‌گویند، این فناوری را می‌توان شخصی‌سازی کرد.

این مطالعه در مجله Patterns منتشر شده است.

منبع: ایسنا


12050152
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دانشگاه تهران از مصوبه هیأت امنای این دانشگاه برای راه‌اندازی شعبه‌های دانشگاه در سه خوشه شامل حوزه خاورمیانه و آفریقا، اوراسیا و شبه قاره هند خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک استاد دانشگاه ایرانی موفق به تهیه و تعیین ویژگی امول ژل‌های خوراکی حامل لیپاز پانکراسی شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر مسابقات کوئرا گفت: ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان دیجیتال حامی برگزاری هشتمین دوره کدکاپ است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک متخصص چشم درباره شست‌وشوی چشم با چای و تاثیرات آن، نکاتی را مطرح کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد برای دست یافتن به سلامتی مطلوب باید روزی چهار ساعت را به درجاتی از فعالیت بدنی اختصاص دهید.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» عین‌الهی ضمن تاکید بر برقراری درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال در مراکز درمانی دولتی، آخرین وضعیت درمان و تولید داروی ایرانی بیماران SMA را تشریح کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر کل آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو گفت: آب چاه‌ها ممکن است به دلیل نزدیکی به مناطق مسکونی و صنعتی آلوده به ترکیبات آلی، نیترات و سولفات داشته باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر کل آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو گفت: آب چاه‌ها ممکن است به دلیل نزدیکی به مناطق مسکونی و صنعتی آلوده به ترکیبات آلی، نیترات و سولفات داشته باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مهلت ثبت‌نام و ارسال آثار به سی و یکمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی و بیست و یکمین جشنواره ملی پایان‌نامه سال تا ۳۰ خرداد تمدید شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان اورژانس استان تهران از ثبت ۱۵ هزار و ۹۴۹ ماموریت در هفته گذشته خبر داد.  

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است