اقتصادی 00:00 - 10 فروردین 1403
به گفته مسئولان، در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ده هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های در دست احداث اضافه شد و تاکنون اقداماتی موثر در خصوص اخذ و ابلاغ مصوبات و صدور مجوز‌های مرتبط با ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر صورت گرفته است.

گام بلند افزایش ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در سال جهش تولید

از سال ۱۳۷۲ با بر سر زبان افتادن انرژی‌های پاک در کشور و مطرح شدن نیروگاه‌های برق تجدیدپذیر در ایران، تا سال ۱۴۰۰ و پیش از آغاز فعالیت دولت سیزدهم مجموع ظرفیت منصوبه انرژی‌های تجدیدپذیر تنها به ۸۵۸.۵ مگاوات رسیده بود که با توجه به پتانسیل سرزمینی کشور در بهره برداری از انرژی‌های نو به ویژه انرژی خورشیدی، ظرفیت مناسبی تلقی نمی‌شد و رشد این نیروگاه‌ها به دلایل متعددی کند بود. 

علی رغم اشاره متعدد اسناد بالادستی بر توسعه نیروگاه‌های پاک، از جمله برنامه ششم که بنا بود تا پایان این برنامه سهم نیروگاه‌های تجدیدپذیر به ۵ درصد از توان تولید برق برسد، توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر روندی کندی را داشته و در حقیقت عدم النفع کشور از انرژی‌های طبیعی و خورشیدی و همینطور ایجاد تبعات زیست محیطی به دلیل بهره برداری بیشتر از سوخت‌های فسیلی را به همراه داشته است. یکی از وعده‌های علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در آغاز به کار دولت سیزدهم ایجاد ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر خورشیدی و بادی بود تا به نحوی این عقب ماندگی از برنامه ششم جبران شود. در برنامه هفتم نیز پیش بینی شده ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر تا پایان برنامه (سال ۱۴۰۷) به ۳۰ هزار مگاوات برسد. 

در روز‌های پایانی سال ۱۴۰۲ چهار نیروگاه تجدیدپذیر، اعم از خورشیدی و بادی وارد شبکه سراسری برق شدند و به این ترتیب ظرفیت اسمی نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور به بیش از ۱۱۶۶ مگاوات رسید که سهم عمده آن معادل ۵۱۳ مگاوات مربوط به نیروگاه‌های خورشیدی، بیش از ۳۶۶ مگاوات نیروگاه‌های بادی و باقی مانده نیز مربوط به دیگر انواع انرژی‌های تجدیدپذیر است. دولت سیزدهم از این ارتقاء ظرفیت حدود ۳۰۸ مگاوات سهم داشته است.

در همین راستا علی شب نورد مدیرکل دفتر نظارت بر احداث و تولید نیروگاه‌ها ساتبا گفت: در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ده هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های در دست احداث اضافه شد و تاکنون اقداماتی موثر در خصوص اخذ و ابلاغ مصوبات و صدور مجوز‌های مرتبط با ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر با هدف تسریع و تسهیل‌گری در روند مراحل پیشبرد اعم از تخصیص زمین، اخذ مجوز‌های اتصال به شبکه و محیط زیست و مراحل احداث انجام شده که انتظار می‌رود موجب سهولت و سرعت بخشی در تحقق و به بهره‌برداری رسیدن ظرفیت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید در سال‌های ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ شود. کار ساخت این نیروگاه‌ها تا پایان سال ۱۴۰۴ به اتمام خواهد رسید و با تزریق توان این نیروگاه‌ها به شبکه سراسری برق شاهد جهش بی‌سابقه‌ای در توسعه نیروگا‌های تجدیدپذیر خواهیم بود.

جهش تولید برق تجدیدپذیر با مشارکت مردم

علاوه بر طرح‌های توسعه‌ای کلان نیروگاه‌های خورشیدی و تجدیدپذیر که در مقیاس‌های بزرگ در حال اجرا و بهره برداری هستند، سال گذشته طرحی برای ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی طی پنج سال، مصوب و اجرای آن برای خانواده‌های تحت پوشش نهاد‌های حمایتی در سراسر کشور آغاز شد. هدف گذاری شد که طی اجرای این طرح سالانه ۱۱۰ هزار نیروگاه‌های خورشیدی انشعابی برای خانواده‌های تحت پوشش نهاد‌های عملیاتی شود که در صورت به نتیجه رسیدن آن ۲۷۵۰ مگاوات ظرفیت تولید برق در کشور ایجاد می‌کند و درآمد پایدار برای خانواده‌های تحت پوشش نهاد‌های حمایتی ایجاد می‌شود و به این ترتیب بخش مردمی نیز در تولید برق سبز و انرژی پاک مشارکت خواهند داشت.

در ادامه جعفر محمدنژاد مدیرکل توسعه نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بیش از ۴۰ هزار ساختگاه یا محل سکونت، قابلیت بهره مندی از سامانه‌های ۵ کیلوواتی را دارند و منابع خوبی هم برای خرید تضمینی این برق در نظر گرفته شده است. آخرین آمار ما می‌گوید ۵ هزار سامانه ۵ کیلوواتی تاکنون نصب شده است و به همین میزان هم در دست احداث است که پیش‌بینی می‌کنیم تا فروردین ۱۴۰۳ این ظرفیت را در مدار داشته باشیم.

با ابلاغ مصوبات شورای اقتصاد در جهت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر شامل ساخت ۳ هزار مگاوات نیروگاه بادی و ۴ هزار و ۵۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی به عنوان طرح ویژه دولت در سال ۱۴۰۲، فرآیند اجرایی ساخت این نیروگاه آغاز و قرارداد‌ها با سرمایه گذاران منعقد و اجرایی شدند. همچنین سال گذشته بالغ بر ۱۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در دست احداث اضافه شد که امید می‌رود کار ساخت آنها تا پایان سال ۱۴۰۴ به پایان رسیده و با تزریق توان این نیروگاه‌ها به شبکه سراسری گام بلندی در راستای جهش تولید برق تجدیدپذیر برداشته شود.


12042657
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل مبارزه با آفات عمومی حفظ نباتات گفت: با توجه به گرم شدن هوا، گندمکاران هشدار‌ها را جدی بگیرند و مبارزه با آفت سن گندم را انجام دهند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیر کل ترانزیت، لجستیک  سازمان بناد رو دریانوردی گفت: همکاری حمل ونقل بین المللی ایران و تاجیکستان در قالب سرمایه گذاری های لجستیکی از بندر چابهار آغاز و کلید خورد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل شرکت توانیر از امکان صادرات برق ایران به اروپا از طریق ترکیه با مشارکت شرکت‌های بخش خصوصی فعال در بازار‌های برق منطقه‌ای در ٨ ماه عادی سال خبر داد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل اتحادیه مرغداران گفت: صادرات و حضور در بازار‌های بین الملل راهکار اصلی تنظیم و تثبیت بازار مرغ است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» کارشناس بازار سرمایه گفت: ارزش کل معاملات امروز بازار ۱۰ هزار و ۴۰۹ میلیارد تومان بود که از این مبلغ ۴ هزار و ۷۰۲ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حق تقدم بوده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: بنابر آمار از مجموع جمعیت دام سبک، ۱۸ میلیون راس آماده کشتار بوده که این میزان بیش از سنوات گذشته است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صمت گفت: سال گذشته رشد چشمگیری در تجارت الکترونیک داشتیم به طوری که در سال ۱۴۰۲ رشد ۷۰ درصدی را تجربه کردیم که حاکی از عزم دولتمردان برای حمایت از این حوزه بود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: ۳۵ پروژه سرمایه‌گذاری در ۱۸ استان به ارزش حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان در دست اقدام است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» شاخص کل بورس امروز ۸ اردیبهشت با افزایش ۶۵۲ واحدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۳۰۴ هزار واحدی قرار گرفت.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» قیمت برخی از خودرو‌های موجود در بازار آزاد ۸ اردیبهشت ماه را در این خبر مشاهده می‌کنید.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است