اقتصادی 18:36 - 29 تیر 1397
آمارهای ۱۶ ساله بانک مرکزی نشان می‌دهد که میزان بدهی دولت به این بانک از ۱۱۲ هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۸۱ با رشدی ۲۳۹ درصدی به ۲۶۶ هزار میلیارد ریال رسیده است.

همشهری اثرات افزایش بدهی دولت به بانک ها و چاپ بی‌پشتوانه اسکناس بر اقتصاد را بررسی می‌کند

افزایش میزان بدهی دولت به بانک مرکزی به مثابه ماشین چاپ اسکناس باعث افزایش رشد پایه پولی و به‌دنبال آن رشد فزاینده نقدینگی و در نهایت شکل‌گیری موج تورمی در اقتصاد ایران می‌شود، به این ترتیب جبران کسری بودجه دولت از کانال تولید اسکناس توسط بانک مرکزی چه به‌صورت مستقیم و چه در قالب خطوط اعتباری عملا با ایجاد تورم به کاهش قدرت خرید مردم می‌انجامد که نشانه واضح این اتفاق افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی بابت پرداخت یارانه نقدی در دولت محمود احمدی‌نژاد و پرداخت مطالبات سپرده‌گذاران مؤسسات مالی غیرمجاز در دولت حسن روحانی است.

به گزارش همشهری، روند افزایش میزان بدهی دولت به بانک مرکزی تا قبل از سال1389 همواره در محدوده تک‌رقمی قرار داشته؛ به‌نحوی که از سال1381 تا 1388 میزان بدهی دولت به این بانک در سال‌های 83، 84، 86 و 87 حتی روندی کاهشی را تجربه کرده است.

این در حالی است که آمارهای رسمی نشان از رشد 87درصدی بدهی دولت به بانک مرکزی در سال89 دارد که رکورد بدهی دولت به این بانک شکسته شده است. البته دولت محمود احمدی‌نژاد تلاش کرد تا با تفسیری جدید از قانون میزان بدهی فزاینده دولت به بانک مرکزی را از 173هزار میلیارد ریال به 94هزار میلیارد ریال کاهش دهد، اما روند سال‌های بعد دوباره نشان از نمایان شدن میزان بدهی دولت به بانک مرکزی داشت؛

به‌گونه‌ای که رقم بدهی دولت به 158هزار میلیارد ریال در پایان سال92 رسید. در دولت نخست حسن روحانی هم میزان بدهی دولت در 3سال ابتدایی رشد دورقمی را تجربه کرد؛ به‌گونه‌ای که هرچند میزان بدهی دولت در سال96 نسبت به سال95 افت 2.8درصدی داشت، اما حالا دولت با بدهی 266هزار میلیارد ریالی مواجه است.

البته بخشی از بدهی دولت در نتیجه موافقت مجلس با تسویه بدهی دولت به بانک مرکزی و شبکه بانکی از محل درآمد ناشی تفاوت نرخ ارز رسمی و آزاد می‌تواند کاهش یابد، اما روند فزاینده بدهی‌ها به چالش جدی دولت و بانک مرکزی تبدیل شده است.

نمودار


9847905
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» به گفته کارشناسان، سالانه برای واردات ذرت و کنجاله سویا ۸ میلیارد دلار ارز از کشور خارج می شود که مسئولان با جایگزینی نهاده دامی و کشت گیاهان کم آب بدنبال کاهش وابستگی و خروج ارز از کشور هستند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» یک مقام مسئول در سازمان توسعه تجارت گفت: در بخش‌هایی که امکان همکاری ما با آفریقا بیشتر است، ۲۰۰ تاجر در حوزه‌های مختلف شناسایی شده‌اند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیر روابط عمومی بانک مرکزی در واکنش به مباحث مطرح شده اخیر، مدیریت رشد نقدینگی در اقتصاد کشور در دوره اخیر را در وضعیتی کاملا با ثبات دانست.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» وزیر صمت گفت: تجارت ایران با کشور‌های آفریقایی هم در حوزه صادرات و هم واردات دوبرابر خواهد شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل پشتیبانی امور دام گفت: با شیب ۲۷ درصدی طی یک‌ماه گذشته، روزانه خرید حمایتی مرغ به هزارتن رسیده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» کارشناس بازار سرمایه گفت: صندوق‌های با درآمد ثابت در هفته کاری که گذشت چهار روز شاهد ورود نقدینگی بودند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به چهارشنبه ۵ اردیبهشت‌ماه به ۲۳.۵۱ درصد رسید.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» در هفته کاری که گذشت شاخص کل بورس با افزایش ۴.۳۶ درصدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۳۰۴ هزار واحدی ایستاد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» یک کارشناس اقتصادی گفت: خوشبختانه در حوزه لاستیک خودرو‌های سواری کمبودی نداریم و این صنعت امسال ۳۰۰ میلیون یورو ارز برای تولید نیاز دارد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز خشکسالی گفت: با توجه به بارش‌های اخیر و وضعیت مناسب دما، شرایط مطلوبی پیش روی کشاورزان دیم کار است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است