اقتصادی 12:54 - 28 شهریور 1403
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: بنابر آمار از ۶۰۹ آبخوان موجود کشور ۴۳۲ آبخوان وضعیت بحرانی دارد که این زنگ خطر بزرگی است.

۴۳۲ آبخوان کشور  وضعیت بحرانی دارد

عطاالله ابراهیمی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور در بیست و هفتمین تور رسانه ای دانش بنیان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: دولت موظف است تا سال ۱۴۰۴ حداقل ۱۵ درصد از متوسط نزولات آسمانی را از طریق کنترل آب‌های سطحی و آبخیزداری به حجم آب‌های استحصالی کشور اضافه کند.

او با اشاره به اشاره به قانون بودجه سال ۱۴۰۲ و تبصره‌های مربوط به آبخیزداری افزود: قانون‌گذار تاکید کرده که پروژه‌های آبخیزداری و آبخوانداری به‌عنوان یکی از موارد مشمول تخفیف‌های مالیاتی برای سرمایه‌گذاران و خیرین قرار بگیرد. همچنین در برنامه هفتم دولت مکلف شده که اقدامات مؤثری در جهت جبران تراز آب کشور و تأمین منابع آبی برای بخش‌های کشاورزی و صنعتی انجام دهد.

ابراهیمی با اشاره به ماده ۳۸ برنامه هفتم گفت: درآمدهای حاصل از عوارض بر محصولات کشاورزی و مواد غذایی پر آب‌بر باید در راستای اجرای عملیات آبخیزداری و بهینه‌سازی الگوی کشت استفاده شود که این موضوع نشان‌دهنده اهمیت ویژه‌ای است که دولت برای توسعه منابع آبی و طبیعی قائل است.

 سالانه ۱۶ تن خاک در کشور هدر می رود

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری ادامه داد: سالانه در هر هکتار ۱۶ تن خاک در کشور از بین می‌رود که راهکار برون‌رفت از این وضعیت اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری است.

او با بیان اینکه از ۶۰۹ آبخوان موجود کشور ۴۳۲ آبخوان وضعیت بحرانی دارد، افزود: این وضعیت زنگ خطر بزرگی است که باید با مطالعات و تحقیقات مناسب از این بحران عبور کنیم.

به گفته ابراهیمی، سهم سرانه منابع آبی در کشور کاهش یافته و سیلاب‌ها روند تصاعدی داشته و سهم کشور از ۱۹۳ سیل در دهه ۴۰ به ۲ هزار مورد در دهه ۹۰ رسید.

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با اشاره به راهکار برون رفت از وضعیت فعلی افزود: یکی از راهکارها برای جبران کسری منابع زیرزمینی و جلوگیری از هدر رفت ۱۶ تن خاک به طور سالانه در هر هکتار و جلوگیری از فرونشست‌ها باید پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری جدی تر گرفته شود.

او با بیان اینکه طرح های آبخوان ها معادل حجم‌متوسط سدهای کشور آبگیری کرده است، گفت: بنابر آمار از ۳۷ ایستگاه آبخوان در کشور، ۲۳ استان با وسعت ۶۳ هزار هکتار، نزدیک به سه میلیارد متر مکعب آب‌گیری کرده و بیش از ۱.۲ دهم میلیارد متر مکعب آب تغذیه شده است که این میزان معادل حجم متوسط سدهای کشور است.

ابراهیمی ادامه داد: سال گذشته تلاش‌هایی برای احیای آبخوان‌ها انجام شده است و امیدواریم که بتوانیم خدمات ارزنده‌ای را از این آبخوان‌ها دریافت کنیم. در این راستا سیستم‌های پایش و مانیتورینگ نیز برای بررسی دقیق‌تر اثربخشی آبخوان‌ها در حال اجراست.

اعتبارات پژوهشکده حفاظت خاک به ۶۴ میلیارد تومان افزایش یافت

ابراهیمی ادامه داد: پژوهشکده در سال گذشته، گزارش‌های تحلیلی از جمله گزارش‌های سیل امامزاده داوود، وضعیت خروج آب رودخانه‌های مرزی و سیل سوادکوه را منتشر کرده است تا به تصمیم‌گیران کمک کند.

او با اشاره به اینکه پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اقداماتی در زمینه انتشار اطلس فرسایش خاک، ظرفیت‌های منابع آبی، و طبقه‌بندی اقلیمی انجام داده است، افزود: پژوهشکده با ۳۳ عضو هیئت علمی در ستاد و ۶۶ عضو در مراکز، تلاش می‌کند از این ظرفیت‌ها برای پرداختن به چالش‌های آبخیزداری استفاده کند.

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با تقدیر از رویکرد حمایتی مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه، و وزارت جهاد کشاورزی در خصوص آبخیزداری و آبخوانداری، گفت: خوشبختانه در سال ۱۴۰۳، اعتبارات پژوهشکده با رشد نسبتا خوبی مواجه شد؛ به طوری که اعتبارات هزینه‌ای ما به میزان ۳۹.۸ درصد و درآمدهای اختصاصی ما به ۲۰ درصد افزایش یافت.

او با بیان اینکه تملک دارایی‌های ما حدود ۳۹۵ درصد رشد داشته است، افزود: اعتبار ما از حدود ۱۳ میلیارد تومان به ۶۴ میلیارد تومان افزایش یافته که بخشی از آن نیز تخصیص پیدا کرده است.

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: نیازهای احیایی ۳۷ آبخوان در سطح کشور هنوز بسیار فراتر از این مقدار است. امیدواریم با حمایت‌های بیشتر از سوی تصمیم‌گیران و سازمان برنامه و بودجه، بتوانیم تحولی در این زمینه ایجاد کنیم و چالش‌های بزرگ آبخوان‌داری را به طور موثرتری مرتفع کنیم.

خبرنگار: آزاده محبی


12094028
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» امروز شنبه ۴ بهمن ۱۴۰۴ هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد تهران با قیمت ۱۶۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل هماهنگی و نظارت آرد و نان بازرگانی دولتی گفت: اکنون مشکلی در تامین و توزیع آرد واحد‌های خبازی نیست و کماکان با نرخ‌های قبلی در حال توزیع است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی ایران گفت: ما به عنوان فعالان بخش خصوصی از حذف ارز ترجیحی و نظام ارزی چندنرخی بسیار خوش‌حال هستیم و باور داریم که این اقدام در راستای حمایت از تولید و فعالان اقتصادی واقعی است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون مدیرکل دفتر راهبری و نظارت بر انتقال و توزیع برق توانیر، با تأکید بر نقش ساختمان‌ها در بحران مصرف انرژی، بر اجرای جدی مبحث ۱۹ و هوشمندسازی موتورخانه‌ها تأکید کرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: با توجه به شرایط خشکسالی، شرایط خشکسالی، اصلاح الگوی کشت متناسب با شرایط کشور باید صورت بگیرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک استان تهران با اشاره به روند کاهشی میزان معاملات در بازار اجاره گفت: طبق آمار‌ها بازار مسکن در شرایط رکود تورمی به سر می‌برد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل دفتر مدیریت آبفای کشور گفت: با کنتور‌های هوشمند مصرف‌کنندگان زمانی که از مصرف لحظه‌ای خود مطلع می‌شوند می‌توانند مصرف آب خود را مدیریت کنند که این منجر به کاهش مصرف می‌شود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» شرکت توانیر با اشاره به برودت هوا در اکثر نقاط کشور، بر ضرورت همکاری همه مشترکان در مصرف بهینه گاز و برق برای حفظ ذخایر سوخت نیروگاهی و تامین برق پایدار تاکید کرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی شرکت ملی گاز گفت: میزان مصرف گاز در کشور به ۷۱۵ میلیون متر مکعب رسید که معادل ۸۲ درصد از گاز تحویلی است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» بسیاری از کارشناسان براین باورند که بعد از حذف ارز ترجیحی، قیمت کالا‌ها تحت تاثیر هیجانات بازار روند افزایشی داشتند که اکنون قیمت مرغ و تخم مرغ متعادل شده و تنها برخی عوامل منجر به رشد مصنوعی قیمت گوشت قرمز در بازار شده که دولت با واردات بد...

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است