علمی فناوری 18:22 - 25 فروردین 1400
پژوهشگران "دانشگاه هاروارد" در بررسی جدید خود دریافته‌اند که شاید یک روش ژن‌درمانی بتواند به درمان یک بیماری نادر چشمی کمک کند.

درمان یک بیماری نادر چشمی با کمک ژن‌درمانی

به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس‌دیلی، پژوهش جدیدی که در "دانشگاه هاروارد"(Harvard University) انجام شده است، نشان می‌دهد که یک نوع ژن‌درمانی می‌تواند از سلول‌های چشم موش‌های مبتلا به یک اختلال نادر که موجب از دست دادن بینایی می‌شود، محافظت کند.

یافته‌ها حاکی از این هستند که این روش درمانی چه به تنهایی و چه با سایر روش‌های ژن‌درمانی که سلامت چشم را تقویت می‌کنند، به کار برود، ممکن است روش جدیدی را برای حفظ بینایی در افراد مبتلا به "رتینیت پیگمنتوزا"(Retinitis pigmentosa، RP) یا سایر بیماری‌هایی که موجب فقدان بینایی می‌شوند، ارائه می‌دهد.

رتینیت پیگمنتوزا، بیماری است که به آهستگی پیش می‌رود و به از دست دادن بینایی در شب می‌انجامد. این بیماری، بر گیرنده‌های نوری میله‌ای یا سلول‌های چشم که نور را هنگام کم بودن آن احساس می‌کنند نیز اثر می‌گذارد. این گیرنده‌های نور، به خاطر نقص‌های ذاتی ژنتیکی از بین می‌روند. سپس این بیماری بر گیرنده‌های نوری مخروطی یا همان سلول‌هایی که نور را طی روز تشخیص می‌دهند، اثر می‌گذارد و به از دست دادن بینایی روز منجر می‌شود. یک نظریه در مورد از بین رفتن سلول‌های مخروطی، به از دست دادن منبع مواد مغذی به ویژه گلوکز مربوط است.

دانشمندان چند روش ژن‌درمانی هدفمند ابداع کرده‌اند تا به افراد مبتلا به جهش‌های خاصی که بر گیرنده‌های نوری اثر می‌گذارند، کمک کنند اما در حال حاضر هیچ درمانی در دسترس نیست که برای یک مجموعه گسترده از خانواده‌های مبتلا به این بیماری موثر باشد.

"یونلو ژو"(Yunlu Xue)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: یک روش ژن‌درمانی که قابلیت حفظ گیرنده‌های نوری را در افراد مبتلا به رتینیت پیگمنتوزا بدون توجه به جهش ژنتیکی آنها دارد، به بیماران بیشتری کمک خواهد کرد.

ژو و همکارانش برای یافتن یک روش ژن‌درمانی که تاثیر گسترده‌ای داشته باشد، ۲۰ روش ژن‌درمانی را در موش‌هایی با نقص ژنتیکی مشابه انسان مبتلا به رتینیت پیگمنتوزا مورد بررسی قرار دادند. پژوهشگران، درمان‌ها را براساس تاثیر آنها بر سوخت و ساز قند انتخاب کردند.

آزمایش‌های آنها نشان داد که استفاده از یک حامل ویروس برای رساندن ژنی موسوم به "Txnip"، موثرترین روش درمان در سه نمونه متفاوت موش‌ است. یک نوع از Txnip موسوم به "C247S" به خوبی کار کرد و توانست به گیرنده‌های نوری مخروطی کمک کند تا از منابع انرژی جایگزین استفاده کنند و سلامت میتوکندری‌ها را در سلول‌ها بهبود ببخشند.

پژوهشگران نشان دادند که اگر ژن‌درمانی‌هایی که استرس اکسیداتیو و التهاب را کاهش می‌دهند،  به همراه ژن‌درمانی Txnip به موش‌ها ارائه شود، محافظت بیشتری برای سلول‌ها ایجاد می‌کند.

بررسی‌های بیشتری مورد نیاز است تا تایید شود که آیا این روش به حفظ بینایی افراد مبتلا به رتینیت پیگمنتوزا کمک می‌کند یا خیر.

این پژوهش، در مجله "eLife" به چاپ رسید.

انتهای پیام


11026051
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با بیان اینکه مشارکت مردم در توسعه عدالت آموزشی از رویکرد‌های اصلی رئیس‌جمهور است، از رشد مشارکت خیرین در عرصه مدرسه‌سازی خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ۵۰۰ دانش آموخته دانشگاه امیرکبیر از ۳۰ رشته دانشگاهی در نامه‌ای به رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، جهت اختصاص بیش از ۱۶ هزار ساعت نفر در ماه برای جنگ با آمریکا و اسرائیل اعلام آمادگی کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یافته‌های دانشمندان نشان می‌دهد یک دوز سیلوسایبین (psilocybin)، افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به سرطان را به صورت طولانی‌مدت کاهش می‌دهد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش از ملت غیور و ولایتمدار ایران برای ابراز همدردی با خانواده شهدای اقتدار به‌ویژه شهید سردار سرلشکر پاسدار حاج محمد کاظمی قدردانی کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شناخت و مدیریت صحیح بحران‌ها می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران و کاهش عوارض مرتبط با‌ ام‌اس کمک کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» زمین پنج‌شنبه ۳ ژوئیه به دورترین فاصله خود از خورشید، یعنی بیش از ۱۴۷ میلیون کیلومتر، می‌رسد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی با اشاره به حملات اخیر به مراکز درمانی گفت: حمله به بیمارستان‌ها، تنها تخریب یک ساختمان نیست، بلکه به معنای هدف‌گیری مستقیم جان بیمارانی است که در اوج آسیب‌پذیری، قربانی بی‌واسطه خشونت نظامی می‌شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل داروی سازمان غذا و دارو، از اعمال سیاست‌های جدید برای ساماندهی توزیع دارو در شرایط خاص خبر داد و گفت: همه داروخانه‌های خصوصی و سرپایی موظفند حتی در ایام تعطیل نیز خدمات دارویی را به‌صورت مستمر ارائه دهند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی وزارت آموزش و پرورش گفت: در جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی به کشور، ۳۶ مدرسه که در همجواری ساختمان‌های تخریب شده بودند؛ آسیب دید.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» داشتن اضطراب به اندازه مناسب، برای بدن امری منفی نیست.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است