علمی فناوری 16:54 - 07 خرداد 1401

تشخیص و اندازه گیری «آنتی بیوتیک فلورفنیکول» شیر با حسگر نوری

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، دکتر قدیر رجب زاده رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: استفاده وسیع از آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری و درمان بیماری در دام ها سبب شده تا کاهش خطر باقی مانده آن ها در مواد غذایی اهمیت ویژه ای داشته باشد.

وی ادامه داد: انتقال بقایای آنتی بیوتیک ها به سایر محصولات طی فرآیند تولید و همچنین پایداری آنها در شرایط متداول پخت مواد غذایی باعث مقاومت میکروارگانیسم ها به آنتی بیوتیک ها، واکنش های آلرژیک در افراد خاص و تغییر فلور روده می شود.

رجب زاده افزود: «فلورفنیکول» به عنوان یک داروی مهم در کنترل عفونت های تنفسی در گاو شناخته می شود. در اتحادیه اروپا حداکثر مقدار باقی مانده مجاز برای «فلورفنیکول»، ۱۰۰ نانوگرم بر گرم در بافت های عضلانی، ۲۰۰ میکروگرم بر کیلوگرم در پوست و بافت چربی، ۷۵۰ میکروگرم بر کیلوگرم در کلیه ها و ۲۵۰۰ میکروگرم بر کیلوگرم در کبد تعیین شده است.

وی افزود: با توجه به مقادیر مجاز برای باقی مانده آنتی بیوتیک ها در مواد غذایی، ضروری است تا دوره های توقف مناسب پس از تزریق دارو اعمال شود تا سطوح باقی مانده دارو در فرآورده دامی مورد نظر به کمتر از مقدار مجاز برسد. از سوی دیگر متاسفانه استفاده از دوزهای غیرمجاز و رعایت نکردن دوره توقف، خطر باقی ماندن ترکیبات دارویی در محصولات دامی را افزایش می دهد.

در ادامه دکتر مسلم جهانی مجری این طرح پژوهشی گفت: ساده ترین روش برای شناسایی آنتی بیوتیک ها در شیر استفاده از کیت های تشخیصی است که روش های کیفی محسوب می شوند. برای اندازه گیری کمّی لازم است تا از روش های دستگاهی همانند تکنیک های کروماتوگرافی استفاده شود که روش های زمان بر و گران قیمت هستند.

وی درخصوص نتایج این طرح پژوهشی– کاربردی گفت: در این پژوهش یک حسگر جدید برای اندازه گیری «فلورفنیکول» در نمونه های شیر ارائه شده است. برای ساخت این حسگر از نقاط کربنی (Carbon dot) استفاده شده که ویژگی آنها نشر فلورسانس قوی و پایدار است. همچنین برای بهبود عملکرد انتخابی حسگر، سطح نانوذرات کربنی با لایه ای از پلیمر قالب گیری شده مولکولی اصلاح شده، که سبب می شود مولکول «فلورفنیکول» به صورت انتخابی در سطح نانوذرات جذب شده و به این ترتیب از مزاحمت سایر گونه ها کاسته شود.

وی افزود: حسگر طراحی شده یک حسگر نوری است که در آن طی برهمکنش نانومواد کربنی با مولکول هدف («فلورفنیکول»)، خاموشی فلورسانس رخ می دهد. در شرایط بهینه، کاهش خطی در شدت فلورسانس ذرات کربنی در محدوده غلظتی ۱۵۰-۳ میکرومولار «فلورفنیکول» مشاهده می شود و حدتشخیص روش پیشنهادی ۱/۱ میکرومولار است.


11576189
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آب میوه تازه پرتقال با کاهش فعالیت ژن‌های مرتبط با استرس و التهاب به بهبود سلامت قلب کمک می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شتاب انقلاب هوش مصنوعی در پزشکی فرصت‌های بی‌سابقه‌ای برای دقت تشخیص، سرعت درمان و کاهش هزینه‌های نظام سلامت ایجاد کرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرد که ثبت‌نام داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۱۴۰۵ دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی از روز یکشنبه، ۱۶ آذرماه آغاز می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» حسین سیمایی صراف با تاکید بر اینکه موضوع بحران آب مثل اغلب موضوعات فرابخشی است، گفت: رئیس‌جمهور با باور و اعتقاد به سمت دانشگاه آمده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته پزشکان و متخصصان تغذیه، رعایت نکات ساده غذایی می‌تواند به بدن کمک کند تا بهتر با عفونت مبارزه کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بیش از ۲۰ هزار بیمار مبتلا به اچ آی وی در کشور تحت درمان هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» داده‌های برخی از کاربران ChatGPT به دلیل آسیب‌پذیری در یک سرویس خارجی که برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده می‌شود، به خطر افتاد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» جزئیات فعالیت‌های آموزشی و اداری دانشگاه آزاد اسلامی در روز سه شنبه ۱۱ آذرماه اعلام شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» عضو شورای عالی فضای مجازی با تاکید بر لزوم ارتقای پلتفرم‌های داخلی متناسب با نیاز‌های جامعه، تصریح کرد: درعین‌حال فیلترینگ پلتفرم‌های خارجی که بعضاً پیشبرد کسب‌وکار مردم روی آنها انجام می‌شود کمکی به حل درست موضوع نمی‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تفاهم‌نامه همکاری میان شرکت ملی گاز ایران و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با هدف بهسازی و هوشمندسازی موتورخانه‌های مدارس و جایگزینی بخاری‌های فرسوده با بخاری‌های راندمان بالا به منظور کاهش ناترازی گاز طبیعی و صرفه جویی در مصرف انر...

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است