فرهنگی‌هنری 18:01 - 07 تیر 1404
کالیاری، تحلیل‌گر ایتالیایی، با انتقاد از خروج آمریکا از توافق‌ها تأکید کرد که ایران در چارچوب اصول بین‌المللی عمل کرده، اما غرب دست به حمله زده است.

پیر فرانچسکو کالیاری: ترامپ، دموکراسی را بی‌مفهوم کرده است

باشگاه خبرنگاران جوان؛ علی محسنی - پیر فرانچسسکو کالیاری، پژوهشگر و تحلیل‌گر ایتالیایی، در گفت‌وگو با دکتر شهاب اسفندیاری در برنامه بین‌الملل «خرمشهر» از شبکه افق، با انتقاد از نظریه «برخورد تمدن‌ها»ی ساموئل هانتینگتون، بر لزوم بازسازی روابط فرهنگی میان ملت‌ها، به‌ویژه میان ایران و اروپا، تأکید کرد. او ایران‌هراسی در غرب را پروژه‌ای ساختگی دانست که با شناخت فرهنگی ملت‌ها قابل اصلاح است. نظریه برخورد تمدن‌ها؛ توجیهی برای جاه‌طلبی غرب

هانتینگتون به دنبال معرفی دشمنان ساختگی برای غرب بود

در ابتدای این گفت‌وگو، شهاب اسفندیاری با اشاره به نظریه جنجالی «برخورد تمدن‌ها» از ساموئل هانتینگتون، پرسید آیا اساساً تمدن‌ها محکوم به تقابل هستند یا می‌توان به همکاری میان آن‌ها امیدوار بود؟

کالیاری در پاسخ گفت: «نه، به هیچ وجه تمدن‌ها قرار نیست با هم بجنگند. اگر به ماهیت واقعی تمدن‌ها نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که باید آن‌ها را به گفت‌وگو و شناخت متقابل دعوت کرد. آنچه هانتینگتون مطرح کرد، بیش از آنکه تحلیلی علمی باشد، ابزاری بود برای سیاست‌ورزی غرب در جهت ساختن دشمنان تازه مانند چین، هند و ایران.»

باید علیه تصویر جعلی غرب از ایران روشنگری کنیم

کالیاری با اشاره به تجربه توریست‌های ایتالیایی که به ایران سفر کرده‌اند گفت: «وقتی ایتالیایی‌ها به ایران سفر می‌کنند، با یک درک تازه و عمیق‌تر از ملت ایران بازمی‌گردند. آن‌ها احساس نزدیکی و همدلی دارند، چیزی که رسانه‌های غربی هیچ‌گاه نشان نمی‌دهند.»

او ادامه داد: «سیاست‌مداران غربی با ساختن چهره‌ای جعلی از ایران، ذهن مردم اروپا را مخدوش کرده‌اند. ما باید این تصویرسازی غلط را اصلاح کنیم و واقعیت ایران را به مردم اروپا نشان دهیم.»

تنش‌زدایی نیازمند احیای دیالوگ فرهنگی است

این کارشناس ایتالیایی در بخش پایانی گفت‌وگوی خود با تأکید بر لزوم گفت‌وگو و تبادل فرهنگی میان ملت‌ها گفت: «ما به‌جای دشمن‌سازی باید دیالوگ را از نو آغاز کنیم. ایتالیا کشوری است که تمایلی ندارد در تنش‌های غرب با ایران نقش داشته باشد. ما به گفت‌وگو و همکاری فرهنگی باور داریم.»

او همچنین خاطرنشان کرد: «اکنون زمان آن فرا رسیده که ملت‌ها، نه دولت‌ها، تصمیم بگیرند با هم ارتباط داشته باشند، یکدیگر را بشناسند و برای آینده‌ای مشترک تلاش کنند.»

پیر فرانچسکو کالیاری، تحلیل‌گر ایتالیایی، در ادامه گفت‌وگوی خود با دکتر شهاب اسفندیاری در بخش بین‌الملل برنامه «خرم‌شهر» از شبکه افق، با انتقاد از خروج آمریکا از توافق‌ها و نادیده گرفتن اصول گفت‌وگو، تأکید کرد که ایران در چارچوب اصول بین‌المللی عمل کرده، اما غربی‌ها به‌جای احترام، دست به حمله و نقض تعهدات زده‌اند. او همچنین نقش ایران در مبارزه با تروریسم و ثبات منطقه را برجسته دانست.

ترامپ هیچ‌ چارچوبی نمی‌شناسد، خروجش از توافق‌ها نشانه بی‌ثباتی غرب است

در این بخش از گفت‌وگو، شهاب اسفندیاری با اشاره به ایده گفت‌وگوی تمدن‌ها که از سوی ایران مطرح شده و حمایت بین‌المللی گسترده‌ای به‌دنبال داشته، به تضاد آن با رفتار دولت‌هایی مانند آمریکا پرداخت و پرسید که چرا غرب به‌جای گفت‌وگو، راه خشونت را برمی‌گزیند.

کالیاری در پاسخ گفت: «غربی‌ها مدعی دموکراسی‌اند، اما در عمل این واژه برای آن‌ها مفهومی وارونه دارد. ترامپ نه‌تنها از توافق‌ها خارج شد، بلکه حتی اصول اولیه گفت‌وگو و قواعد دیپلماسی را نادیده گرفت. من واقعاً نمی‌فهمم چرا بخشی از دنیا هنوز دل‌خوش به این فرد هستند.»

او افزود: «خروج از توافقات، ترور فرماندهان ایرانی در بحبوحه مذاکره، بی‌احترامی به اصول دیپلماسی و نقض مکرر تعهدات، همه نشان می‌دهد که دموکراسی در نگاه برخی رهبران غربی، تنها ابزاری برای تحمیل اراده است، نه گفت‌وگو.»

از مبارزه با داعش تا نقش‌آفرینی در ثبات خاورمیانه

کالیاری در ادامه با اشاره به عملکرد ایران در منطقه به‌ویژه در مقابله با داعش گفت: «در اوج جنگ با داعش، این ایران بود که در خط مقدم ایستاد. نقش ایران در جلوگیری از گسترش تروریسم، غیرقابل انکار است و حتی آمریکا ناچار شد از این تلاش‌ها تشکر کند.»

او ادامه داد: «کسانی که امروز ایران را به حمایت از تروریسم متهم می‌کنند یا درباره بمب هسته‌ای دروغ‌سازی می‌کنند، همان‌هایی هستند که چشم‌شان را بر واقعیت‌های میدان بسته‌اند. ایران بارها نشان داده که به‌دنبال توسعه صلح‌آمیز است و امنیت منطقه بدون نقش‌آفرینی ایران ممکن نیست.»

گفت‌وگو در جریان بود، اما فرماندهان ایرانی ترور شدند

کالیاری با تأکید بر بی‌منطقی رفتار آمریکا گفت: «در میانه مذاکرات، ناگهان فرماندهان ایرانی هدف حمله قرار گرفتند. این دقیقاً همان لحظه‌ای بود که ایران اصول‌گرایانه و مسئولانه رفتار می‌کرد، اما طرف غربی با خشونت و خیانت پاسخ داد.»

او تأکید کرد: «با این سابقه، طبیعی است که ایران نسبت به غرب بی‌اعتماد باشد. اما با این حال، همچنان راه گفت‌وگو را باز گذاشته و به‌دنبال صلح است.»

ایران در برابر تهدید، با تمام اقوام و سلایق متحد می‌شود

در این بخش از گفت‌وگو، دکتر شهاب اسفندیاری با اشاره به انسجام مردم ایران در روزهای اخیر و واکنش جمعی به تهاجم رژیم صهیونیستی، از کالیاری پرسید که به‌عنوان یک کارشناس آشنا با فرهنگ ایران، این اتحاد را چگونه تحلیل می‌کند.

کالیاری پاسخ داد:ذ«واقعاً شگفت‌انگیز است. جامعه ایران، با تمام تنوع قومی، فرهنگی و سبک‌های زندگی متفاوت، وقتی با تهدید خارجی روبرو می‌شود، به یک کل واحد و منسجم تبدیل می‌شود. این اتفاق را در کمتر کشوری می‌توان دید.»

او ادامه داد: «این وحدت ناشی از یک ایمان عمیق، عقلانیت تاریخی و تمدنی چند هزار ساله است. ایرانی‌ها به‌سادگی اجازه نمی‌دهند هویت و استقلال‌شان از سوی قدرت‌های متجاوز خدشه‌دار شود.»

مردم ایران فریب نتانیاهو و بازی‌های رسانه‌ای غرب را نمی‌خورند

کالیاری با تأکید بر بصیرت سیاسی جامعه ایرانی گفت: «ایرانی‌ها مردمی باهوش، آگاه و دارای حافظه تاریخی قوی هستند. آن‌ها استیلای غرب یا چرندیات تبلیغاتی افرادی مانند نتانیاهو را نمی‌پذیرند و می‌دانند چگونه باید از کیان ملی و دینی خود دفاع کنند.»

او افزود: «هر ملتی که چنین آگاهی‌ای داشته باشد، در برابر پروژه‌های رسانه‌ای و روانی غرب نیز ایمن خواهد بود. ایران یکی از معدود کشورهایی است که توانسته این مقاومت را در سطح ملی نهادینه کند.»

تمدن ایرانی-اسلامی ستون اصلی قدرت نرم ایران است

کالیاری با اشاره به موقعیت ژئوپلیتیکی ایران گفت: «ایران کشوری بزرگ و تمدنی ریشه‌دار است. در منطقه اوراسیا، به‌عنوان یک قدرت هژمون نه‌فقط سیاسی بلکه فرهنگی، شناخته می‌شود. این هژمونی حاصل ایمان، تقوا، استقلال و تمدن کهن ایرانی است.»

او همچنین خاطرنشان کرد: «وقتی از هویت ایرانی صحبت می‌کنیم، نمی‌توان آن را با عملیات رسانه‌ای یا تحریم اقتصادی از بین برد. این هویت، محصول قرن‌ها تلاش، تفکر، مقاومت و پیوستگی فرهنگی است.»

شهاب اسفندیاری: کسی که ایران را بشناسد، نمی‌تواند با آن بدخواه باشد 

دکتر شهاب اسفندیاری، رئیس دانشگاه صداوسیما، در پایان گفت‌وگوی خود با پروفسور پیر فرانچسکو کالیاری، ایران‌شناس سرشناس اروپایی، از تجربه ارزشمند خود در دیدار با استادانی سخن گفت که سال‌ها از نزدیک با فرهنگ، تاریخ و تمدن ایران زندگی کرده‌اند. او تأکید کرد که نگاه عمیق این اندیشمندان به ایران، با عشق و احترام همراه است، و چهره واقعی ایران را در برابر تبلیغات تحریف‌شده جهانی آشکار می‌سازد.

از سال ۱۳۵۶ تا امروز؛ کالیاری به‌اندازه یک نسل با ایران زیسته است

دکتر اسفندیاری با اشاره به پیشینه علمی پروفسور کالیاری گفت: «در زندگینامه ایشان دیدم که فعالیت میدانی و مطالعاتش درباره تمدن ایران از سال ۱۳۵۶ آغاز شده؛ همان سالی که من به دنیا آمدم. به ایشان گفتم: شما به اندازه عمر من با ایران زندگی کرده‌اید.»

او افزود: «همین عمق ارتباط باعث شده بود که وقتی از حمله به ایران با او سخن گفتم، با تمام وجودش تأسف خورد. خشونت رژیم صهیونیستی و ابتذال سیاستمداران آمریکایی را با صراحت و واژه‌هایی دقیق تقبیح کرد.»

سرنوشت ملت‌ها را در دموکراسی غرب سرمایه‌داران تعیین می‌کنند، نه مردم

رئیس دانشگاه صداوسیما همچنین به بخشی از سخنان انتقادی کالیاری درباره سیاست در غرب اشاره کرد و گفت: «او با تأسف می‌گفت این از گرفتاری‌های ما با دموکراسی است؛ وقتی در نظام‌های غربی، این پول و ثروت است که تصمیم‌گیر نهایی‌ست، نتیجه‌اش به قدرت رسیدن انسان‌هایی سطحی و جنگ‌طلب مانند رئیس‌جمهور فعلی آمریکاست.»

کالیاری: تمدن‌ها نمی‌جنگند؛ این سلطه‌طلبی قدرت‌هاست که جنگ می‌سازد

اسفندیاری به یکی دیگر از نکات برجسته این گفت‌وگو پرداخت و گفت: «پروفسور کالیاری نظریه برخورد تمدن‌ها را رد کرد و گفت تمدن‌ها به ذات خود جنگ‌طلب نیستند. آنچه باعث جنگ می‌شود، حرص و سلطه‌جویی قدرت‌هاست، که برای مشروعیت‌بخشی به اهداف خود، آن را در قالب فرهنگی و تمدنی جلوه می‌دهند.»

کسی که ایران را بشناسد، نمی‌تواند نسبت به آن بی‌مهر باشد

در پایان، دکتر اسفندیاری با لحن احساسی گفت: «وقتی می‌بینی کسی عمرش را برای شناخت ایران صرف کرده، می‌فهمی چرا با چنین عشق و مهری از این سرزمین سخن می‌گوید. مگر می‌شود ایران را بشناسی و نسبت به تمدن، مردم و فرهنگش بدخواه باشی؟»


12202621
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» نمایشگاه گروهی کارتون و کاریکاتور «پوزه‌بند» در خصوص جنایات اخیر رژیم صهیونیستی و آمریکا دوشنبه ۹ تیر ماه افتتاح شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» تازه‌ترین اثر انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (مدّظلّه‌العالی) با عنوان «روایت آقا»؛ خاطرات رهبر معظم انقلاب از زندگی پدر منتشر شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» صبایی‌هایی که در حمله به ساختمان شیشه‌ای سنگر را خالی نکردند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» قائم مقام فرهنگی سازمان صداوسیما در بازدید فرماندهان بسیج دانشجویی از ساختمان شیشه‌ای صداوسیما، بر ضرورت بازخوانی مبانی معرفتی انقلاب اسلامی و مراقبت از نفوذ نرم افزاری تاکید کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» فیلم کوتاه «برای فروش» به‌عنوان بهترین فیلم ایرانی دوازدهمین دوره جشنواره کانادایی انتخاب شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» بامداد بیات آهنگساز و نوازنده و فرزند زنده یاد بابک بیات روز دوشنبه نهم تیر دار فانی را وداع گفت.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شاهنامه فردوسی دنیایی از سخنان و داستان‌های پندآموز است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» محسن یگانه گفت: امیدوارم هیچ خطی به مرز‌های کشورمان نیفتد، به خاطر دفاع از مرز‌های کشور خیلی‌ها مثل من دست پدرشان را نگرفتند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» نماینده ولی فقیه در استان مرکزی با ارسال نامه‌ای به رئیس صداوسیما، مقاومت اهالی رسانه ملی در برابر حمله جنایتکارانه رژیم صهیونیستی را درسی دیگر برای تمام متجاوزان عنوان کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» ویژه برنامه «تهران، ایران، جهان» با موضوع بررسی تحولات جنگ اخیر رژیم صهیونسیتی و آمریکا علیه ایران هر شب از شبکه تهران روی آنتن می‌رود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است