وبگردی 15:04 - 08 تیر 1404
برای سقراط، خودشناسی جوهره فلسفه، نه به معنای مدرن کشف خود یا روان‌کاوی، بلکه به معنای بررسی اخلاقی و اندیشمندانه‌ی خویش بود.

منظور سقراط از عبارت «خودت را بشناس» چه بود؟

باشگاه خبرنگاران جوان - روی معبد دلفی که وقف آپولون شده بود، این جمله حک شده بود: «خودت را بشناس»؛ شعاری که سقراط بارها و بارها در گفت‌وگوهای افلاطونی به آن اشاره می‌کرد. برای سقراط، خودشناسی جوهره فلسفه بود؛ نه به معنای مدرن کشف خود یا روان‌کاوی، بلکه به معنای بررسی اخلاقی و اندیشمندانه‌ی خویش. در این مقاله، بررسی می‌کنیم خودشناسی از دیدگاه سقراط چه بود و چرا برای او همیت زیادی داشت. 

کدام‌یک از گفت‌وگوهای افلاطونی به خودشناسی می‌پردازند؟ 

در چندین گفت‌وگوی افلاطونی، از جمله «خارمیدس» و «فایدروس»، موضوع خودشناسی بیان می‌شود. در خارمیدس، کریتیاس استدلال می‌کند عبارت دلفی «خودت را بشناس» نوعی درود به معنای sôphrosynê است؛ واژه‌ای که بیشتر به خویشتنداری ترجمه می‌شود و معنای دقیق‌تر آن «سلامت روان» است. سقراط تعریف کریتیاس از خودشناسی را چالش می‌کشد. این گفتگو تنشی را میان تعریف خودشناسی در قالب دانشی که به یک موضوع معطوف است، نشان میدهد. افزون بر این، امکان‌پذیری و سودمندی این دانش را بررسی میکند. اگرچه گفت‌وگو بدون نتیجه‌گیری روشن پایان می‌یابد، اما نشان می‌دهد خودشناسی یعنی بازبینی خویش، یعنی آگاهی از محدودیت‌های دانسته‌هایمان و به‌کارگیری شناخت خود از خوبی در اعمالمان.

در فایدروس، سقراط می‌گوید: «هنوز قادر نیستم، چنان‌که در کتیبه دلفی آمده، خودم را بشناسم». او اینجا توضیح می‌دهد چرا وقت خود را صرف رمزگشایی از اسطوره‌های یونان نمی‌کند: زیرا هنوز خودش را آن‌گونه که باید نشناخته است. این گفته نشان می‌دهد خودشناسی، حتی برای یک فیلسوف پخته چون سقراط، پایانی ندارد. خودشناسی سفر است، نه مقصد. همیشه جایی برای بررسی بیشتر خود و رشد اخلاقی وجود دارد. 

همچنین در این گفت‌وگو، سقراط به مفهوم «آیینه» اشاره می‌کند؛ اینکه برای شناخت خود، به دیگری نیاز داریم تا تصویری از ما را بازتاب دهد. این موضوع گواه اینست که خودشناسی تنها درون‌نگرانه نیست، بلکه گفت‌وگویی و نیازمند تعامل با دیگران است. 

خودشناسی از نگاه سقراط چیست؟ 

از دید سقراط، خودشناسی یک فرایند اخلاقی و گفت‌وگویی (دیالکتیکی) از بازنگری در خود است. این امر شامل بررسی باورها، دانش و اعمال فردی میشود. مهم‌تر از همه، خودشناسی مستلزم درک محدودیت‌های دانسته‌های خویش است، چنان‌که سقراط در دفاعیه‌اش می‌گوید: «تنها چیزی که می‌دانم این است که هیچ نمی‌دانم.» 

افزون بر این، خودشناسی فرایندی خلاق است؛ یعنی ما ابتدا باید به «خود»ی تبدیل شویم که بتواند موضوع شناخت قرار گیرد. به تعبیر فیلسوف معاصر، کریستین مور، خودشناسی از دید سقراط به معنای شناخت یک «خودِ از پیش موجود» نیست، بلکه به معنای «شدن» و ساختن خودی است که بتوان آن را شناخت. 

این امر تنها از راه خودبازنگری مداوم و تلاش اخلاقی ممکن است، بدون آن «خود» نمیتواند به موضوعی روشن و یکپارچه برای شناخت تبدیل شود. برای سقراط، خودشناسی یک جست و جوی دیالکتیکی است. چرا که باورها، امیال یا ایده‌های فرد زمانی بیشترین وضوح را دارند که در گفت و گو با دیگران مطرح شوند. گفت و گو برای خودبازنگری امری حیاتی است و شاید به همین دلیل است که سقراط افلاطونی، حکمت خود را در دل گفتگوها می‌یابد، نه تنها در درون‌نگری. 

رابطه خودشناسی و اخلاق از دید سقراط

برای سقراط، خودشناسی برای اخلاق ضرورتی بنیادین دارد، زیرا مستلزم آن است که فرد، خود را به‌عنوان شخصی شکل دهد که می‌تواند به‌واسطه‌ی دانش، به‌سوی زندگی اخلاقی هدایت شود. خودبازنگری، به‌خودیِ‌خود، کوششی اخلاقی است. از راه بررسی باورها، امیال، ایده‌ها و کنش‌های خود در بستر گفت‌وگو، می‌توانیم خود را بهبود ببخشیم، درباره‌ی دیگران بیاموزیم و یک زندگی‌   فضیلت‌مندانه داشته باشیم. اصل دلفیِ «خود را بشناس»  تنها تمرینی ذهنی نیست، بلکه یک فرمان اخلاقی است. چنان‌که مور (۲۰۱۵) خاطرنشان می‌کند، خودشناسیِ سقراطی «هم‌راستا با بلوغ، درک و تلاش برای رویارویی با حوزه‌های نادانیِ فرد و کوشش برای مسئولیت‌پذیری عقلانی و اخلاقی» است. اهمیت اخلاقی خودشناسیِ سقراطی، دلیل تداوم تأثیر آن بر گفتمان معاصرِ اخلاق و خودبهسازی است. 

چرا خودشناسی از دید سقراط اهمیت دارد؟ 

از دید سقراط، خودشناسی اهمیتی بنیادین دارد، چرا که شالوده‌ی تمام پروژه‌ی زندگی اوست. او در رساله‌ی دفاعیه (Apology) جمله‌ای مشهور بر زبان آورد: «زندگی ناپژوهیده ارزش زیستن ندارد» و به این ترتیب بر اهمیت وجودی خودشناسی به‌عنوان هدف زندگی تأکید کرد. چرا که اگر انسان خود را نشناسد، نمی‌تواند زندگی اخلاقی و نیکو داشته باشد. نکته‌ی قابل توجه آنست که ارسطو بیان می‌کند تمام مسیر اندیشه‌ورزی سقراط «بر پایه و بافتی از واکنش او به اصل (خودت را بشناس) بنا شده است» (مور، ۲۰۱۵). در تمام محاورات افلاطونی، سقراط درگیر خودشناسی است؛ یک خودشناسی که در قالب خودبازنگری دیالکتیکی نمایان می‌شود و به کاوش و برملا کردن باورها، ایده‌ها و امیال مخاطبانش می‌پردازد. زندگی او نمونه‌ای است از زیستن در اطاعت از فرمان دلفی و نشان می‌دهد خودشناسی برای داشتن یک زندگی اخلاقی و فضیلت‌مندانه، امری اجتناب‌ناپذیر است.

منبع: فرادید


12202887
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» وقتی اولین کامپیوتر جهان، قدرت محاسباتی‌اش را به رخ کشید، هیچ‌کس نمی‌دانست مغز متفکر آن، شش زنی بودند که حتی به جشن رونمایی هم دعوت نشدند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» کاربران شبکه‌های اجتماعی، با انتشار ویدئو از از ایران خواستند تا جهان را از لوث وجود شر اعظمی به اسم اسرائیل پاک کنند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» اضطراب جنگ می‌تواند به تدریج بر شما غلبه کند، یا به طور ناگهانی در پاسخ به یک محرک بروز کند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» شمیران یکی از مناطق مهم تهران بود که بسیاری از اروپائیان در دوره قاجار در آنجا سکونت داشتند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در جهانی که انرژی هسته‌ای هم منجی آینده‌ای پاک و هم چالشی برای صلح جهانی است، غنی‌سازی اورانیوم، در دستان معدودی از کشورهاست.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» اروپا تا سال ۲۱۰۰ ، ۱۵۲ میلیون نفر از جمعیتش را از دست می‌دهد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» کارشناسان همواره تاکید می‌کنند که محصولات غذایی صنعتی به اندازه محصولات ارگانیک از سلامت و مواد مغذی برخوردار نیستند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» بسیاری از حیواناتی که در آب زندگی می‌کنند برای نفس کشیدن باید به سطح آب بیایند، اما با چند ترفند می‌توانند زمان بیشتری زیر آب بمانند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» رشد در مناطق روستایی، توجه به محیط اطراف و تمرین مداوم می‌تواند حس جهت‌یابی را تقویت کند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در سال ۲۰۲۳، فیلم حماسی «اوپنهایمر» ساخته کریستوفر نولان، «پدر بمب اتم» را شخصیتی پیچیده، تراژیک و قهرمان به تصویر کشید.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است