بین‌الملل 11:50 - 01 اسفند 1403
توافق جزایر کوک با چین نگرانی‌هایی برای امنیت اقیانوس آرام و کشورهای غربی ایجاد کرده است.

رابطه چین و جزایر کوک غرب را نگران کرده است

هفته گذشته، دولت جزایر کوک توافق جدیدی برای ارتقای روابط استراتژیک خود با چین اعلام کرد که توجه جهانی را جلب کرده است، به ویژه برای نیوزیلند، ایالات متحده و استرالیا. این توافق امکان ساخت تأسیسات زیربنایی دو منظوره در جزایر کوک را فراهم می‌آورد که می‌تواند پیامدهای مهمی برای امنیت اقیانوس آرام داشته باشد. جزایر کوک با داشتن سرزمین دریایی وسیع و منابع غنی، از اهمیت استراتژیک برخوردار است، اما دولت آن به دلیل فساد و نمایندگی نداشتن به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است. این اتفاق به نقطه عطفی برای نیوزیلند تبدیل می‌شود که قبلاً از مشارکت چین در این منطقه استقبال کرده بود.

جزایر کوک که بخشی از قلمرو نیوزیلند است، به طور فزاینده‌ای با چین هم‌راستا شده و در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ توافق‌نامه‌های استراتژیک با پکن امضا کرده است. با این حال، نیوزیلند انتظار داشت که در مورد توافق جدید مشورت صورت گیرد، همان‌طور که در اعلامیه مشترک سده ۲۰۰۱ آمده بود، اما دولت جزایر کوک از مشورت با نیوزیلند خودداری کرده است. چین به شدت نسبت به دخالت "سوم شخص‌ها" در این توافق هشدار داده است. در همین حال، نگرانی‌های نیوزیلند در مورد نفوذ فزاینده چین در اقیانوس آرام باعث تغییر در رویکرد این کشور شده است، به ویژه در زمینه‌هایی مانند جاسوسی و حملات سایبری.

جزایر کوک از نظر دفاعی و امور خارجی به نیوزیلند وابسته است، گرچه در این مسائل استقلال خود را حفظ کرده است. جمعیت این جزایر در نیوزیلند و استرالیا پراکنده است و تنها بخشی از آن‌ها در جزایر کوک ساکن هستند. جزایر کوک همچنین یکی از منابع غنی مواد معدنی بستر دریا است و مذاکراتی با چین در زمینه اکتشاف مواد معدنی، اکتشاف اعماق دریا و مدیریت پایدار اقیانوس‌ها انجام شده است. توافق جدید با چین فرصت‌های بیشتری برای همکاری فراهم کرده است، اما نگرانی‌هایی در مورد احتمال تأثیر نظامی و بی‌ثباتی منطقه‌ای نیز به وجود آمده است.

توافق جدید جزایر کوک با چین شامل پروژه‌هایی همچون ایجاد هاب حمل‌ونقل چندمنظوره، اتصال دیجیتال و توسعه زیرساخت‌ها است. برخی از جنبه‌های این توافق، مانند زیرساخت‌های دریایی و همکاری در برابر بلایای طبیعی، می‌تواند زمینه‌ساز حضور نظامی چین شود. نفوذ گسترده چین در اقیانوس آرام، از جمله تأسیسات دو منظوره در کشورهای دیگری همچون وانواتو و جزایر سلیمان، نشان‌دهنده استراتژی بلندمدت این کشور برای گسترش نفوذ خود در منطقه است. این روند آرام و پیوسته با پروژه‌های قابل انکار، بخشی از تلاش چین برای تغییر موازنه قدرت و کاهش نفوذ ایالات متحده در شرق آسیا است.

نیوزیلند، استرالیا و ایالات متحده از مدت‌ها پیش از نفوذ چین در اقیانوس آرام آگاه بوده‌اند. سیاست خارجی دولت ترامپ بحران را در محیط امنیتی اقیانوس آرام تشدید کرده است. اکنون نیوزیلند در حال بررسی افزایش هزینه‌های دفاعی خود برای مقابله با این چالش‌ها است، اما ارتش این کشور به شدت کمبود منابع دارد و تقویت توان دفاعی آن سال‌ها زمان می‌برد. با توجه به تصمیم نهایی جزایر کوک، نیوزیلند در حال مواجهه با لحظه‌ای بحرانی برای دفاع از منافع خود در اقیانوس آرام و حفظ امنیت منطقه‌ای است.

منبع:‌دیپلمات 


12157782
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار بین‌الملل

بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» بیش از ۲۰۰ موسسه از ترکیه و ۴۸ کشور دیگر در اجلاس بین‌المللی کمک‌های بشردوستانه به غزه شرکت خواهند کرد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» استیو ویتکاف و جرد کوشنر، فرستادگان ویژه آمریکا، فردا برای پیگیری اجرای طرح ترامپ به فلسطین اشغالی سفر می‌کنند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» هشت نفر پس از برخورد یک قایق ماهیگیری با شناور تجاری در شرق چین مفقود شدند
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» اسرائیل از اعطای گذرگاه امن به ۲۰۰ مبارز حماس که در مناطق تحت کنترل ارتش در رفح گرفتار شده‌اند، خودداری می‌کند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» هیئت ترکیه با هدف دستیابی به توافق صلح با افغانستان در پاکستان دیدار خواهد کرد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» سازمان ملل متحد با نزدیک شدن به زمستان نسبت به وخامت اوضاع انسانی در غزه هشدار داد
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» سازمان‌های حقوق بشری در آمریکا دولت ترامپ را متهم کرده‌اند که از نرم‌افزار‌های جاسوسی ساخت شرکت‌های اسرائیلی برای تحت نظر گرفتن مهاجران و فعالان حقوق بشر استفاده می‌کند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» رئیس جمهور موقت سوریه روز یکشنبه با نمایندگان سازمان‌های سوری در واشنگتن دیدار کرد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» هیأتی از وزارت کشور طالبان به ریاست رئیس دفتر مبارزه با مواد مخدر این گروه عازم ایران شده است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» بر اساس گزارش‌های آلمانی، ۱۸۰ هزار سرباز اوکراینی از ابتدای سال جاری از خدمت فرار کرده‌اند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است