علمی فناوری 11:08 - 08 اردیبهشت 1404
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، با استفاده از پیش‌بینی‌های هیدرولوژیکی پایگاه‌های هواشناسی، راهکاری برای بهبود سیاست بهره‌برداری از مخازن سد‌ها ارائه کرد.

مدل پیشنهادی پژوهشگران دانشکده فنی دانشگاه تهران برای بهره‌برداری بهینه از مخازن سد‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان - در پژوهشی که به سرپرستی دکتر رضا کراچیان، استاد دانشکده مهندسی عمران دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، در قالب پایان‌نامه کارشناسی ارشد یاسمن کاظم‌نادی و رساله دکتری مهتا نظری، دانشجویان این دانشکده، انجام شده، راهکاری برای بهره‌برداری بهینه از مخازن سد‌ها ارائه شده است.

به گفته دکتر کراچیان، «در سال‌های اخیر، با توجه به اثرات تغییر اقلیم، بهره‌برداری بهینه از مخازن سد‌ها با استفاده از داده‌های مشاهداتی تاریخی رودخانه‌ها، با خطا و عدم قطعیت‌های زیادی مواجه شده است. از طرف دیگر، با توجه به اهداف متضاد مرتبط با کمیت و کیفیت آب، تدوین سیاست‌های بهینه بهره‏برداری از مخازن سد‌ها پیچیدگی محاسباتی بسیاری یافته است. در این مطالعه، برای بهبود سیاست‌های بهره‏برداری از مخازن سدها، از پیش‌بینی‌های هیدرولوژیکی پایگاه‌های هواشناسی بین‏المللی استفاده شده است.»

وی افزود: «اگرچه، با افزایش بازه زمانی پیش‏دید، اطلاعات بیشتری از آب در دسترس در آینده در اختیار بهره‏بردار از سد قرار می‌گیرد، عدم قطعیت این اطلاعات نیز بیشتر خواهد شد. بنابراین، لازم است بازه زمانی پیش‌دید نیز بهینه‏سازی شود. این چالش زمانی پیچیده‌تر می‌شود که اهداف مرتبط با کمیت و کیفیت آب به‌صورت هم‌زمان در یک سیستم چندمخزنه مدنظر قرار گیرند. در این حالت، یافتن بازه پیش‌بینی مناسب نیازمند اجرای یک مدل بهینه‌سازی و چند مدل شبیه‌سازی عددی کیفیت آب مخازن به صورت همزمان است.»

استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران درباره نحوه استفاده از پیش‌بینی‌های بارش برای ارائه یک مدل برای بهره‌برداری از مخازن سد گفت: «در این پژوهش، یک ساختار نوین تطبیقی با هزینه محاسباتی کم برای بهره‌برداری بهینه از سامانه‌های چندمخزنه ارائه شده است. پیش‌بینی‌های بارش برای بازه‌های پیش‏دید از یک تا شش ماه از مرکز اروپایی پیش‌بینی‌های جوی (ECMWF) دریافت شده است و پس از پس‏پردازش داده‌ها به منظور افزایش دقت آنها، داده‌های بارش توسط مدل هیدرولوژیکی SWAT به رواناب تبدیل شده‌اند. همچنین، برای ارزیابی وضعیت کیفیت آب مخازن سدها، از مدل عددی شبیه‌سازی کیفیت آب دوبعدی CE-QUAL-W۲ استفاده شده است. به منظور کاهش هزینه‌های محاسباتی مدل شبیه‌سازی-بهینه‌سازی تطبیقی، از تلفیق مدل‌های بهینه‏سازی بلندمدت و میان‌مدت و همچنین از الگوریتم بهینه‌سازی اتوماتای سلولی در ترکیب با روش جست‌وجوی محلی (PCA-LS) استفاده شده است.»

دکتر کراچیان درباره آزمون و ارزیابی این مدل گفت: «کارایی ساختار پیشنهادی در این پژوهش، در یک مطالعه موردی واقعی در حوضه آبریز بزرگ‌مقیاس کرخه که شامل دو سد عظیم سیمره و کرخه است، مورد ارزیابی قرار گرفت. با مقایسه خروجی‌های مدل با بازه‌های پیش‌بینی مختلف، مشاهده شد که بازه پیش‏دید دو ماهه، دقیق‌ترین نتایج را به همراه دارد. نتایج مدل با بازه پیش‌بینی دو ماهه، با یک مدل ایده‌آل که از داده‌های رواناب مشاهداتی استفاده می‌کند مقایسه شده است. نتایج نشان‏ دهنده تفاوت کم (در حد ۴ درصد) بین نتایج مدل تطبیقی و نتایج مدل ایده‌آل است. این موضوع نشان‏دهنده دقت بسیار مناسب نتایج ساختار پیشنهادی است. از طرف دیگر، هزینه محاسباتی روش به میزانی کاهش یافته است که اجرای مدل توسط رایانه‌های شخصی معمولی امکان‏پذیر شده است.»

گفتنی است تا کنون بخشی از نتایج این مطالعه در قالب دو مقاله در نشریات معتبر Journal of Environmental Management و Journal of Hydrology منتشر شده است.

منبع: دانشگاه تهران


12184355
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کارت ورود به جلسه و راهنمای شرکت در نوبت دوم آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ از امشب، ۲۰ تیرماه در سامانه جامع آزمون سراسری پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش آموزش کشور قرار گرفت.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک متخصص مسمومیت‌ها هشدار داد: محل گزش مار یا عقرب را هرگز تیغ نزنید یا زهر آن را مک نکنید، زیرا این اقدامات می‌توانند سم را سریع‌تر در بدن پخش کرده و خطر مرگ را افزایش دهند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور در بازدید از روند احداث مرکز نوآوری نخبگان بنیاد شهید گفت: هدف از ایجاد این مرکز نوآوری، تقویت تاب‌آوری کسب‌وکار‌های نخبگانی ایثارگران، به‌ویژه آسیب‌دیدگان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» برخی ترکیبات می‌توانند نقش یک آنتی بیوتیک قدرتمند را ایفا کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون پرستاری وزارت بهداشت و رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور، با حضور در منزل شهید والامقام «مهدیار یامین‌پور»، با خانواده او دیدار و پیام تسلیت وزیر بهداشت را ابلاغ کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» روابط عمومی سازمان غذا و دارو فهرست تازه‌ای از محصولات آرایشی و بهداشتی فاقد مجوز را منتشر کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مهلت ثبت‌نام در آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی امروز به خط پایان می‌رسد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل امور شاهد و ایثارگران وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه امروز آخرین فرصت پیش‌ثبت‌نام پایه هفتم‌ها در مدارس شاهد است گفت: پیش ثبت‌نام پایه دهمی‌ها بعد از هدایت تحصیلی آنها انجام می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نوشیدن کافئین پیش از خواب می‌تواند بر کیفیت خواب تاثیر بگذارد یا آن را مختل کند، اما یک مطالعه جدید، درباره آثار کافئین بر مغز حین خواب، اطلاعاتی تازه‌تر و دقیق‌تر ارائه کرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس بخش انجماد خون و گروه‌های خونی نادر سازمان انتقال خون درباره گروه‌های خونی نادر و ضرورت نگهداری از این گروه‌های خونی توضیح داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است