وبگردی 14:24 - 21 تیر 1404
ورزش شدید واضح‌ترین عامل تحریک‌کننده تعریق است اما اضطراب و آشفتگی‌های احساسی هم از عوامل عمده‌اند.

گرما، تنها عامل تعریق نیست

باشگاه خبرنگاران جوان - عرق کردن اصلا چیز بدی نیست و سازوکار طبیعی بدن برای تنظیم دمای خود است. در نتیجه وقتی بدن نتواند این کار را انجام دهد، ممکن است دچار گرمازدگی شود و حتی شرایط اورژانسی پزشکی به وجود آید.

پزشکان می‌گویند اگر احساس می‌کنید که بیشتر از گذشته عرق می‌کنید و این فقط به دلیل گرمای هوا یا ورزش نیست، خوب است بدانید که افزایش سن، تغییرات هورمونی، مصرف برخی داروها، استرس و برخی بیماری‌های زمینه‌ای همگی می‌توانند «ترموستات» یا تنظیم‌کننده دمای بدن را تغییر دهند. 

گرما تنها عامل تعریق نیست. ورزش شدید واضح‌ترین عامل تحریک‌کننده است اما اضطراب و آشفتگی‌های احساسی هم از عوامل عمده‌اند. درد فیزیکی، غذاهای تند، کافئین، الکل، نوشیدنی‌های داغ، رطوبت، برخی داروها و تب ناشی از عفونت‌ها نیز همگی می‌توانند باعث افزایش تعریق شوند. در کنار این عوامل یکی از فاکتورهای طبیعیِ اثرگذار بر تغییر الگوی عرق کردن، سن افراد است. 

مجله «تایم» در گزارشی به تغییر الگوی تعریق در طول زندگی می‌پردازد و توضیح می‌دهد که این تغییرات چه زمان مشکل‌ساز می‌شوند. 

در دهه ۲۰ و ۳۰ زندگی

در اوایل بزرگسالی، غدد عرق معمولا در فعال‌ترین حالت خود قرار دارند. در این مقطع سنی، سوخت‌وساز بدن بالاست، توده عضلانی نسبتا حجیم است و سطح هورمون‌ها به‌ویژه استروژن و تستوسترون نسبتا پایدار است. در این سن احتمال دارد که فرد هنگام ورزش یا استرس بیشتر عرق کند اما در حالت کلی، بدن دمای خود را به‌خوبی تنظیم می‌کند مگر اینکه فرد بیماری زمینه‌ای داشته باشد. 

در دهه ۴۰ و ۵۰ زندگی

در این دوره، بسیاری از افراد به‌ویژه زنان در میزان و زمان تعریق خود تغییراتی احساس می‌کنند. هورمون‌ها نقش بسیار بزرگی در تنظیم تعریق دارند. تغییرات استروژن و پروژسترون از جمله در دوره پیش‌یائسگی یا یائسگی ممکن است تنظیم دمای بدن را مختل کند و موجب گرگرفتگی یا تعریق شبانه شود. از طرفی با ورود به میانسالی، سطح هورمون تیروئید هم افزایش می‌یابد که این می‌تواند دمای پایه بدن را بالا ببرد و باعث تعریق بیشتر شود. مردان هم در این سن ممکن است تغییراتی را تجربه کنند که ناشی از کاهش تدریجی تستوسترون است، هرچند معمولا این تغییرات به‌شدت تغییرات در زنان نیست. 

در دهه ۶۰ به بعد

با بالا رفتن سن ممکن است فعالیت غدد عرق کمتر شود. این یعنی فرد به‌طور کلی کمتر عرق می‌کند اما این موضوع یک روی دیگر هم دارد: بدن ممکن است در خنک کردن خودش هم کارآیی کمتری داشته باشد؛ آنچه افراد مسن را در برابر بیماری‌های مرتبط با گرما مانند گرمازدگی و سکته گرمایی (Heat Stroke) آسیب‌پذیرتر می‌کند. اگر تعریق شما شدید و مداوم یا تاثیرگذار بر کیفیت زندگی‌تان است، با متخصص پوست یا پزشک مشورت کنید. برای درمان این عارضه روش‌های درمانی موثری از داروهای موضعی گرفته تا تزریق بوتاکس وجود دارد.

منبع: ایسنا


12206384
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» ورزش شدید واضح‌ترین عامل تحریک‌کننده تعریق است اما اضطراب و آشفتگی‌های احساسی هم از عوامل عمده‌اند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» داستان‌هایی از جنگی که تمام شد‌ اما هنوز در ما جاری است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» بیش از ۹۰ درصد موارد سرماخوردگی در کودکان منشأ ویروسی دارد و استفاده از آنتی‌بیوتیک نه‌تنها کمکی به بهبود نمی‌کند، بلکه ممکن است به بدن کودک آسیب برساند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» تغذیه مناسب جهت حفظ سلامتی فقط به آنچه می‌خورید بستگی ندارد، بلکه به زمان خوردنتان نیز بستگی دارد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» حدود یک سال و نیم قبل آگهی‌های بازرگانی میان‌برنامه به پلتفرم‌های نمایش خانگی راه یافتند تا پیش از آن تنها پلتفرم‌هایی آگهی پخش می‌کردند که از کاربران هزینه‌ای بابت اشتراک نمی‌گرفتند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» محققان می‌گویند تنهایی و انزوای اجتماعی صرفاً یک حس عاطفی نیستند، بلکه تأثیرات فیزیکی مخربی بر ساختار مغز دارند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نتانیاهو برای تقویت جایگاه سیاسی خود خواستار تشدید درگیری با ایران است، اما واقعیت‌های میدانی و افکار عمومی آمریکا نشان می‌دهد جنگ به نفع واشنگتن نیست.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نتایج یک پژوهش نشان می‌دهد که شادی حاصل از تعطیلات تا ۶ هفته پس از بازگشت به خانه باقی می‌ماند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در روزگاری که جنگ‌ها در آسمان با پهپادها و پیشرفته‌ترین ادوات جنگی رقم می‌خورند هنوز کسانی هستند که سیاست را با سحر و جادو می‌سنجند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» مصرف فیبر کافی می‌تواند با کاهش سطح کلسترول و «چربی‌های بد»و کمک به کنترل قند خون، سلامت قلب را بهبود بخشد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است