اجتماعی 12:08 - 21 شهریور 1405
دستورالعمل مقابله با شکات و مدعیان حرفه‌ای از سوی حجت‌الاسلام والمسلمین خلیلی معاون اول قوه قضاییه ابلاغ شد.

دستورالعمل مقابله با شکات و مدعیان حرفه‌ای ابلاغ شد

باشگاه خبرنگاران جوان - به منظور جلوگیری از طرح شکایات و دعاوی واهی و غیرمستند از سوی برخی از اشخاص و آثار مخرب آن بر امنیت قضایی، اعتبار دستگاه قضا، اتلاف منابع انسانی و مالی، تضییع حقوق شهروندان و ایجاد اختلال در روند رسیدگی پرونده‌ها و نیز شناسایی، پیشگیری، مدیریت و برخورد مؤثر با دعاوی خلاف واقع و جلوگیری از سوءاستفاده از حق تظلم‌خواهی «دستورالعمل مقابله با شکات و مدعیان حرفه‌ای» در ۱۵ ماده و ۴ تبصره تهیه واز سوی حجت‌الاسلام والمسلمین خلیلی معاون اول قوه قضاییه ابلاغ شد.

ماده ۱- شاکی یا مدعی حرفه‌ای شخصی است که با سوءاستفاده از حق دادخواهی و بدون برخورداری از دلایل، مستندات یا قرائن کافی و با هدف تأخیر یا تعلل در انجام تعهد یا ایذای طرف یا غرض‌ورزی و به صورت مکرر نسبت به طرح شکایت کیفری، دادخواست حقوقی یا سایر ادعا‌های بی‌اساس، واهی یا خلاف واقع اقدام می‌نماید. صرف تعدد دعاوی یا شکایات، بدون احراز سوءنیت، رفتار سوء استفاده‌آمیز و تأیید کارگروه موضوع این دستورالعمل، موجب اطلاق عنوان شاکی یا مدعی حرفه‌ای نخواهد بود.

تبصره- منظور از مکرر، طرح پنج شکایت کیفری یا دعوای حقوقی منجر به صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب، حکم بطلان دعوا یا بی‌حقی در طول یک سال است.

ماده ۲- به منظور بررسی، احراز و نظارت بر اجرای این دستورالعمل، در هر استان «کارگروه شناسایی و نظارت بر شکات و مدعیان حرفه‌ای» که در این دستورالعمل «کارگروه» نامیده می‌شود، با ترکیب زیر تشکیل می‌شود:

۱- رئیس کل دادگستری استان (رئیس کارگروه)؛

۲- رئیس حفاظت و اطلاعات دادگستری استان؛

۳- مسئول نظارت و ارزشیابی قضات استان؛

۴- دادستان مرکز استان؛

۵- معاون فناوری اطلاعات و برنامه‌ریزی دادگستری استان (دبیر کارگروه).

ماده ۳- وظایف کارگروه به شرح زیر است:

الف- بررسی و تصویب پیشنهاد درج یا حذف اشخاص از فهرست شکات و مدعیان حرفه‌ای.

ب- رسیدگی به اعتراض اشخاص ذی‌نفع نسبت به تصمیمات اتخاذ شده.

پ- نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل در سطح استان.

ت- ارائه پیشنهاد‌های اصلاحی برای ارتقای اجرای دستورالعمل.

ث- تهیه گزارش‌های دوره‌ای برای معاونت اول قوه قضاییه.

ج- انجام سایر وظایف مرتبط با اجرای این دستورالعمل.

ماده ۴- هر یک از مقامات قضایی که در جریان رسیدگی، شخصی را واجد ویژگی‌های شاکی یا مدعی حرفه‌ای تشخیص دهند مراتب را حسب مورد از طریق دادستان یا رئیس حوزه قضایی همراه با مستندات مربوط به کارگروه موضوع این دستورالعمل گزارش می‌نمایند.

ماده ۵- مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه، حداقل هر شش ماه یک‌بار، فهرست اشخاصی را که در طول یک سال، بیش از پنج فقره شکایت کیفری یا دعوای حقوقی مطرح نموده‌اند که حسب مورد منجر به صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب، حکم بطلان دعوا یا بی‌حقی آنان شده است را با توجه به محل اقامت شخص به دادگستری استان مربوط ارسال می‌نماید.

ماده ۶- کارگروه پس از وصول گزارش، سوابق اشخاص، آرا یا تصمیمات قضایی مربوط به ایشان را بررسی نموده و در صورت احراز شرایط مقرر در این دستورالعمل در خصوص درج نام وی در فهرست شکات و مدعیان حرفه‌ای در سامانه مربوط تصمیم‌گیری می‌نماید. تصمیم کارگروه باید مستدل و مستند بوده و به شخص ذی‌نفع ابلاغ شود.

تبصره ۱- این تصمیم از طرف ذی‌نفع قابل اعتراض است و اعتراض به این تصمیم مطابق ضوابط مقرر در این دستورالعمل در همان کارگروه بررسی می‌شود.

تبصره ۲- کارگروه می‌تواند عنداللزوم نسبت به استماع دفاعیات شخص به طریق مقتضی اقدام نماید.

تبصره ۳- کارگروه موظف است حداقل هر شش ماه یک بار وضعیت اشخاص ثبت شده را مورد بازبینی قرار داده و در صورت زوال موجبات، نسبت به حذف نام آنان از فهرست اقدام نماید.

ماده ۷- شخصی که مطابق این دستورالعمل و با تصویب کارگروه استانی در فهرست شکات و مدعیان حرفه‌ای قرار می‌گیرد، تا زمان خروج از فهرست، مجاز به ثبت شکایت یا دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و سامانه‌های خودکاربری قوه قضاییه نخواهد بود و مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه به صورت برخط، شرایط اجرای این محدودیت را فراهم می‌کند.

ماده ۸- چنانچه مراجع قضایی احراز نمایند مقصود از اقامه دعوا، تأخیر در انجام تعهد یا ایذای طرف یا غرض‌ورزی بوده وفق تبصره ماده ۱۰۹ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب (در امور مدنی)، خواهان را به تأدیه سه برابر هزینه دادرسی به نفع دولت محکوم نمایند.

ماده ۹- مراجع قضایی در صورت مواجهه با طرح دعاوی اعسار از هزینه دادرسی خلاف واقع در اجرای مواد ۱۶ و ۱۸ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب ۱۳۹۳/۰۷/۱۵ موضوع را به دادستان مربوط گزارش می‌نمایند.

ماده ۱۰- قضات رسیدگی کننده در صورت شکایت افترا یا نشر اکاذیب به لحاظ طرح شکایت یا گزارش به مراجع نظارتی یا قضایی باید تحقیقات جامع و دقیق جهت احراز واقع و قصد مرتکب از طرح شکایات و گزارش‌های مذکور به عمل آورند و صرفاً به لحاظ حق تظلم‌خواهی افراد نسبت به صدور قرار منع تعقیب یا حکم برائت مبادرت ننمایند.

ماده ۱۱- مراجع قضایی در صورت طرح دعوای مطالبه خسارت بابت دعاوی و شکایات واهی مواد (۱) و (۲) قانون مسئولیت مدنی مصوب ۱۳۳۹ را لحاظ و به ویژه جبران خسارت‌های معنوی را مورد توجه قرار می‌دهند.

ماده ۱۲- در صورتی که دعوا یا شکایت واهی از سوی وکلا مطرح شده باشد مراجع قضایی مراتب را به مراجع انتظامی و نظارتی مربوط گزارش و رونوشت آن را جهت پیگیری به اداره کل نظارت بر وکلا، کارشناسان رسمی و خدمات حرفه‌ای قوه‌قضاییه ارسال نمایند.

ماده ۱۳- رؤسای حوزه قضایی و دادستان‌ها در بررسی و اجرای این دستورالعمل باید مقررات مربوط به این موضوع از جمله مفاد بخشنامه شماره ۸۳/۱۴۰۴۱ تاریخ ۱۳۸۳/۱۰/۲۲ در ارتباط با طرح واهی شکایت علیه قضات رسیدگی‌کننده و همچنین برخی از مفاد مربوط به این موضوع در دستورالعمل ساماندهی نظارت بر تردد مراجعان و ارتقای رفتار سازمانی در قوه قضاییه مصوب ۱۴۰۲/۰۴/۱۱ و همین طور بخشنامه حفظ شأن و اعتبار شهادت شهود در نظام قضایی مصوب ۱۳۹۹/۰۱/۱۱ را ملحوظ نمایند.

ماده ۱۴- رؤسای کل دادگستری استان‌ها در خصوص نحوه اجرای این دستورالعمل و میزان تأثیر آن در مقابله و جلوگیری از طرح پرونده‌های واهی و سایر مقررات مندرج در ماده ۱۳ این دستورالعمل، در پایان هر سال به معاونت اول قوه قضاییه گزارش می‌نمایند.

ماده ۱۵- این دستورالعمل در ۱۵ ماده و ۴ تبصره در تاریخ ۱۴۰۵/۰۶/۱۵ به تصویب معاون اول قوه قضاییه رسید. 

منبع: قوه قضاییه


12305799
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اجتماعی

اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» قادرمرزی گفت: بر اساس تفاهمنامه با شرکت ملی فرش ایران، دولت ۷۰ درصد هزینه بیمه فعالان صنعت فرش را به صورت یارانه پرداخت می‌کند.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» همزمان با دویست‌وبیست‌وهشتمین پویش «امید و افتخار»، ۴ بازار میوه و تره‌بار در مناطق ۳، ۷، ۸ و ۲۰ تهران افتتاح و تعداد بازار‌های میوه و تره‌بار پایتخت به ۳۲۰ بازار رسید
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس گروه بیماری‌های دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست از شناسایی و مهار سه کانون بیماری‌های واگیر دامی در زیستگاه‌های حیات‌وحش کشور در سال گذشته خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» دستورالعمل مقابله با شکات و مدعیان حرفه‌ای از سوی حجت‌الاسلام والمسلمین خلیلی معاون اول قوه قضاییه ابلاغ شد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست معاونت تأمین و توسعه مسکن مرکز توسعه کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی سازمان بهزیستی از برنامه این سازمان برای تسریع در تعیین تکلیف و واگذاری واحد‌های مسکونی مددجویان خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» معاون راهور تهران بزرگ گفت: از ایتدای سال تاکنون ۱۷۵ نفر به علت تخلفات عدم توجه به جلو، سرعت غیرمجاز و سبقت غیرمجاز جان خود را از دست داده‌اند.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» جانشین مدیریت بحران پزشکی قانونی، از پیشنهاد تشکیل کارگروه مشترک با صلیب سرخ برای تقویت همکاری‌ها در شناسایی و انتقال پیکر قربانیان حوادث خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی هم تخلف بوده و هم خطرآفرین است.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» مرگ کودک خردسال به دست همسایه معتاد مادر جوان را داغدار کرد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» زندگی پیش و پس از ازدواج دو دنیای متفاوت از یکدیگر هستند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است