بین‌الملل 19:10 - 03 آبان 1400
کودتاهای نظامی در جهان عرب از همان زمان استقلالشان به ویژه در عراق و سوریه اتفاق افتاده است.

تاریخچه کودتاهای نظامی در کشورهای عربی

به گزارش ایسنا، شبکه خبری روسیا الیوم در گزارشی آورده است: "برخی می‌گویند اولین کودتا در جهان عرب در سوریه به رهبری حسنی الزعیم علیه شکری القوتلی در سال ۱۹۴۹ اتفاق افتاد. برخی نیز معتقدند اولین کودتا در جهان عرب ۲۰ اکتبر ۱۹۳۶ در عراق رخ داد و رهبری آن را بکر صدقی، رئیس ستاد ارتش عراق در آن زمان و در دوره ملک غازی بن فیصل برعهده داشت. وی با استفاده از زور برای گرفتن رأی اعتماد از یاسین الهاشمی نخست وزیر وقت عراق تلاش کرد.

سرنوشت این دو کودتا شبیه هم بود. کودتای حسنی الزعیم تنها چهار ماه طول کشید و سامی الحناوی علیه او شورید و بعدا اعدام شد.

اما بکر صدقی کمتر از یک سال قدرت را در دست داشت و بعدا ترور شد.

سوریه همچنین شاهد هشت کودتای دیگر بود که اولی در مارس ۱۹۴۹ و دومی در اوت همان سال رخ داد و سامی الحناوی قدرت را از حسنی الزعیم گرفت.

کودتای سوم دسامبر ۱۹۵۱ با رهبری ادیب الشیشکلی علیه هاشم الاتاسی رخ داد. کودتای چهارم فوریه ۱۹۵۴ به رهبری مأمون الکزبری علیه ادیب الشیشکلی رخ داد. کودتای پنجم سپتامبر ۱۹۶۱ به رهبری حیدر الکزبری علیه دولت وحدت با مصر در دوره جمال عبدالناصر رخ داد.

کودتای ششم مارس ۱۹۶۳ به رهبری لوی الاتاسی و حزب بعث علیه دولت ناظم القدسی و کودتای هفتم فوریه ۱۹۶۶ به رهبری صلاح جدید رخ داد که در جریان آن امین حافظ سرنگون شد. کودتای آخر نوامبر به رهبری حافظ الاسد علیه صلاح جدید رخ داد که به جنبش اصلاحی شناخته شده است.

سودان در جایگاه دوم تعداد کودتاهای نظامی بعد از سوریه است. سودان تاکنون شاهد هفت کودتا بوده است که کودتای اخیر به رهبری عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی سودان علیه عبدالله حمدوک، نخست وزیر سودان رخ داده است.

اما عراق در جایگاه سوم در رابطه با تعداد کودتاهای نظامی قرار دارد. پنج تلاش موفقیت آمیز برای کودتا در این کشور شکل گرفت که اولین آن کودتای بکر صدقی بود که در سال ۱۹۳۶ و چهار سال بعد از استقلال رسمی عراق از سلطه انگلیس رخ داد.

کودتای دوم در عراق ۱۹۵۸ به رهبری عبدالکریم قاسم رخ داد که ملک فیصل دوم را سرنگون کرد و به حکومت پادشاهی هاشمی در عراق پایان داد.

کودتای سوم سال ۱۹۳۶ رخ داد و عبدالسلام عارف با کمک احمد حسن البکر نظام عبدالکریم قاسم را سرنگون کرد. بعد از آن کودتای چهارم به رهبری عبدالسلام عارف علیه حزب بعث و در کودتای پنجم احمد حسن البکر عبدالرحمتن عارف را سرنگون کرد."

انتهای پیام


11287680
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار بین‌الملل

بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزرای خارجه مصر و آمریکا در یک تماس تلفنی، آخرین تحولات غزه، اجرای طرح ترامپ و تشکیل نیروی بین‌المللی ثبات را بررسی کردند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه تاکید کرد که این کشور در اوکراین صلح پایدار می‌خواهد نه آتش‌بس.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» دانمارک برای اولین بار پس از تهیه یک سند اطلاعاتی آمریکا را به عنوان تهدید برای امنیت ملی خود دسته‌بندی کرد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» دولت سودانی در سه حوزه «امنیت ملی» (پرونده مقاومت)، «دیپلماسی» (پرونده ترامپ) و «اقتصاد» (پرونده بدهی‌ها)، دچار سوءمدیریت، فقدان شفافیت و تناقض‌گویی آشکار است
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزیر خارجه روسیه به طرف‌های غربی هشدار داد که روسیه آماده است تا به استقرار هرگونه نیروی خارجی در اوکراین پاسخ و اقدامات لازم را انجام دهد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» یک شهرک‌نشین با انتشار ویدئویی در فیسبوک به نخست‌وزیر اسرائیل حمله کرد و گفت که سران رژیم با جریمه‌ها و بی‌توجهی، زندگی آنها را به بحران کشانده‌اند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» بیش از ۴۰۰ هزار نفر از شهروندان تایلند به دلیل شعله‌ور شدن جنگ با کامبوج از مرز با این کشور تخلیه شدند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» عبور از زلنسکی، تنها بخشی از یک استراتژی گسترده‌تر است که آمریکا اوکراین را نه به عنوان شریک برابر، بلکه به عنوان ابزاری یک‌بارمصرف در سیاست خارجی خود می‌بیند
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» نماینده جمهوری‌خواه کنگره آمریکا، با ارائه لایحه‌ای جنجالی خواستار خروج این کشور از ناتو شد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» رهبر حماس در خارج تاکید کرد که این جنبش سلاح خود را کنار نخواهد گذاشت، زیرا ایت کار به منزله گرفتن روح فلسطینیان است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است