علمی فناوری 16:27 - 27 مهر 1400

تشخیص اصالت برنج با انگشت‌نگاری ژنتیکی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی، حسام شعبانی مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم وفناوری دانشگاه شهید بهشتی گفت: با پیشرفته ترین روش ژنتیکی تقلبات برنج را تشخیص می دهیم.

وی افزود: در شرایطی به این دستاورد رسیده ایم که تا پیش از این به کمک روش‌های ژنتیکی به‌کاربرده شده شکل ظاهری برنج‌های تقلبی ازلحاظ ریخت و مورفولوژی قابل‌تشخیص نبود. متقلبان آن‌قدر ماهر بودند که این برنج‌ها را به‌گونه‌ای ترکیب می‌کردند که ازلحاظ شکل ظاهری هم نمی‌شد تشخیص داد که این برنج‌ها تقلبی هستند.

شعبانی گفت: در حال حاضر روش‌هایی بر پایه DNA وجود دارد و دقیقاً بر اساس نوع برنج انگشت‌نگاری ژنتیکی انجام می‌شود. در اصطلاح به آن دی‌ان‌ای فینگرپرینت (DNA fingerprinting) گفته می‌شود. بر اساس DNA و نه بر اساس شکل ظاهری ما می‌توانیم به‌راحتی تشخیص بدهیم که برنج چه نوع رقمی است.

وی اضافه کرد: نه‌تنها نوع آن تشخیص داده می‌شود که حتی این را هم می‌توانیم متوجه شویم که چند درصد در آن برنج اختلاط وجود دارد. به عنوان مثال اگر ۲۰ درصد رقم خوب و ۸۰ درصد رقم نامرغوب باشد آن را اعلام می‌کنیم.

شعبانی تاکید کرد: ما در ایران هیچ رقیبی در این زمینه نداریم، و این روش را برای اولین بار در ایران بهینه سازی کردیم. تنها آزمایشگاهی که در دنیا از این روش تشخیص استفاده می کند آزمایشگاه یورو فین در آلمان هست که فقط روی بخش محدودی از ارقام مانند باسماتی که از جنبه تجاری حائز اهمیت هستند کار میکند.

وی افزود: ما علاوه بر این رقم، تمامی ارقام بومی و تجاری ایران را هم انگشت نگاری ژنتیکی و شناسنامه دار کرده ایم.

وی با اشاره به اینکه این شرکت با هدف ابداع و بهینه‌سازی روش‌های جدید آزمایشگاهی به ویژه روش‌های مبتنی بر دی ان‌ای (DNA) در حوزه مواد غذایی و دارویی تاسیس شده است، اظهار کرد: در سال ۹۲ اولین آزمایشگاه همکار سازمان غذاودارو در زمینه تشخیص محصولات دستکاری شده ژنتیک را راه‌اندازی کردیم و در عین حال اولین آزمایشگاه تقلبات غذایی را به وسیله دی ان‌ای راه‌اندازی کرده ایم. می‌توان گفت طی دو سال پیاپی به عنوان آزمایشگاه برتر از سوی سازمان غذا و دارو معرفی و لوح کیفیت این سازمان را دریافت کردیم.

شعبانی درباره سابقه این فعالیت گفت: این روش در سال ۱۳۹۶ به درخواست سازمان غذا و دارو و با همکاری انجمن وارد کنندگان برنج ایران در آزمایشگاهی راه اندازی و در سال ۱۳۹۸ به بهره برداری رسید. پس از آن آزمایشگاه با سازمان غذا و دارو به صورت محدود همکاری داشته و تعداد نمونه هایی را آنالیز کرده و پاسخ داده است.

وی ادامه داد: اخیرا هم حدود ۷۰ نمونه را از سازمان غذا و دارو جهت اعتبارسنجی دریافت کرده که پس از تعیین نوع رقم، مجوز رسمی سازمان غذا و دارو در این زمینه دریافت می شود.در حال حاضر به عنوان بخشی از خدمات دانش بنیان آزمایشگاه تاییدیه گرفته است.


11279580
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان فضایی ایران در مورد ماهواره‌های ظفر، پایا و کوثر، گفت: این ماهواره‌ها در شرایط آماده‌سازی برای پرتاب هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، تولید دارو‌های نانویی درمان سرطان در ایران هم‌گام با کشور‌های پیشروی جهان در حال انجام است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی توانسته است با دستیابی به فناوری بومی تولید پوشش‌های ضدخوردگی آلومینیوم، محصولی با کیفیت هم‌تراز نمونه‌های خارجی تولید کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف با طراحی دستگاهی غیرتهاجمی برای اندازه‌گیری هموگلوبین، موفق به ارائه راه‌حلی سریع، دقیق و بدون نیاز به خون‌گیری شدند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شرکت  OpenAI به اتهام مشاوره‌های تحریک آمیز ChatGPT به خودکشی، با پرونده‌های قضائی متعدد روبه‌رو شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» محققان دریافته‌اند که داروی جدیدی به نام BAXDROSTAT، تا ۲۴ ساعت از فرد در برابر فشار خون بالا محافظت می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک متخصص داخلی گفت: با اصلاح سبک زندگی می‌توان بسیاری از موارد ابتلاء به دیابت را پیشگیری کرد، حتی در افرادی که زمینه ژنتیکی دارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از کشف و ضبط ۱۱۰ میلیارد ریال اقلام آرایشی و بهداشتی قاچاق، در اجرای یک عملیات گسترده نظارتی در بازار تهران خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته معاون وزیر ارتباطات، با ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری و افزایش بازدهی پروژه‌ها، تلاش می‌شود سرمایه‌ها به سمت اقتصاد دیجیتال جذب شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس انجمن مهندسی مواد و متالورژی ایران گفت: کامپوزیت‌ها و نانوکامپوزیت‌ها به‌عنوان مواد مدرن با ترکیب ویژگی‌های متفاوت از جمله سبک بودن، مقاومت مکانیکی بالا و پایداری حرارتی، جایگزین مناسبی برای بسیاری از فلزات سنتی هستند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است