وبگردی 12:42 - 01 اردیبهشت 1404
برندهای لوکس امروز دیگر فقط برای اشراف‌زادگان طراحی نمی‌کنند؛ آنها رؤیای زیبایی، تعلق و اعتبار را به کوچه و بازار آورده‌اند.

چرا برندها، فقرا را هم نشانه گرفته‌اند؟

باشگاه خبرنگاران جوان - برند‌های لوکس که روزگاری فقط برای اشراف طراحی می‌شدند، حالا در قلب خیابان‌های متوسط و پایین شهر ریشه دوانده‌اند؛ اقتصاد آرزوها، مصرف لوکس را به سمت دست‌های خالی آورده است. در دنیایی که شکاف طبقاتی هر روز عمیق‌تر می‌شود، شاید تصور کنیم صنعت مد همچنان در طبقه مرفه و ویترین‌های طلایی محصور مانده، اما کافی‌ست نگاهی به کوچه‌ها، پاساژ‌های متوسط و حتی فروشگاه‌های حاشیه شهر بیندازیم؛ لوگوها، برند‌ها و نام‌های بزرگ، در دل زندگی‌های کوچک جا خوش کرده‌اند.

برند‌های لوکس امروز دیگر فقط برای اشراف‌زادگان طراحی نمی‌کنند؛ آنها رؤیای زیبایی، تعلق و اعتبار را به کوچه و بازار آورده‌اند؛ و این، خود داستانی دارد که با اعداد و سود و استراتژی‌های جدید اقتصادی نوشته شده است.

رؤیا به قیمت قسط

دهه‌های پیش، مد لوکس، قلمرویی محدود و حفاظت‌شده بود. جایی که تنها نام‌های بزرگ و جیب‌های سنگین اجازه ورود داشتند، اما امروز، در گوشه‌ای از شهر که اجاره‌ها ماه به ماه عقب می‌افتد، می‌توان دختری را دید که با کیف برنددار ـ ولو نسخه اقتصادی یا حتی تقلبی آن ـ از کنار دیوار‌های ترک‌خورده عبور می‌کند. برند‌ها فهمیده‌اند که اقتصاد معاصر فقط اقتصاد خرید نیست؛ اقتصاد آرزوهاست. آنها به ما رؤیا می‌فروشند و ما بی‌آنکه توانش را داشته باشیم، برای تصاحب ذره‌ای از آن، دست به جیب می‌شویم.

از فرش قرمز تا پاساژ محلی

مد سریع (Fast Fashion) معادله را به‌هم ریخته است. برند‌هایی که مدل‌های روز را با سرعت نور کپی می‌کنند و با قیمت‌های اندک روانه بازار می‌کنند، باعث شده‌اند لباس‌های شبیه آنچه سلبریتی‌ها بر تن دارند، در عرض چند هفته وارد کمد جوانان طبقه کارگر شود.

در ایران هم نشانه‌های این الگو به روشنی دیده می‌شود. برند‌هایی مانند چرم مشهد و نوین چرم ـ که از برند‌های لوکس حوزه چرم محسوب می‌شوند حالا صرفا در مراکز خرید بالاشهر حضور ندارند؛ بلکه تمرکز بیشتری بر مناطق مرکزی شهر و حتی خیابان‌های رو به پایین یافته‌اند. به‌ویژه در برخی مناطق پرتردد مرکز تهران، می‌توان فروشگاه‌های رسمی این برند‌ها را دید که در میان مغازه‌های معمولی خودنمایی می‌کنند.

همچنین، برند‌های غذایی لوکس که روزگاری مختص فروشگاه‌های شمال شهر بودند، امروز در سوپرمارکت‌های بزرگ مرکز و حتی جنوب شهر حضور فعالی دارند. برند‌هایی که قهوه‌های گران‌قیمت، شکلات‌های دست‌ساز و مواد غذایی وارداتی می‌فروشند، امروز مخاطبان خود را در طیف وسیع‌تری از جامعه جست‌و‌جو می‌کنند.

این گسترش علاوه بر آنکه از منطق سود پیروی می‌کند، به دنبال تسخیر ذهن طبقات متوسط و پایین‌تر نیز هست؛ طبقاتی که شاید توان خرید مکرر این کالا‌ها را ندارند، اما بار‌ها وسوسه می‌شوند «برای یک بار هم که شده» تجربه‌ای از مصرف لوکس را لمس کنند.

اقتصاد ظاهر؛ فقر پنهان

در جهانی که ظاهر، بیش از هر زمان دیگری ارزش اجتماعی تولید می‌کند، مد تنها درباره لباس پوشیدن نیست؛ درباره «بودن» است. درباره نمایش تعلق به طبقه‌ای که شاید هرگز به آن تعلق نداشته باشیم. برند‌ها این میل برای دیده شدن را به‌دقت مطالعه کرده‌اند. فروش یک کفش یا کیف دستی، تنها فروش یک کالا نیست؛ فروش امید، هویت و شاید اندکی پذیرش اجتماعی است؛ و وقتی هویت فردی به لوگویی دوخته شود، دیگر قیمت چندان مهم نیست؛ حتی اگر مجبور شویم قسطی بخریم، قرض کنیم یا حقوق یک یا چند ماه را فدای یک عینک، ساعت یا کفش کنیم.

فقر لوکس؛ تناقض زمانه ما

ما در عصر «فقر لوکس» زندگی می‌کنیم؛ زمانی که حتی کسانی که زیر خط فقر قرار دارند، ترجیح می‌دهند نشانه‌هایی از مصرف لوکس را به نمایش بگذارند. این اقتصاد بر شکاف طبقاتی مرهمی مصنوعی می‌زند و آرزوی تعلق را به ابزار سودآوری تبدیل می‌کند. اما این بازی چقدر دوام خواهد داشت؟ در دورانی که بحران‌های اقتصادی، تخریب محیط زیست و فرسایش روانی جوامع شدت می‌گیرد، اقتصاد مد نیز ناگزیر است پاسخ دهد: آیا این چرخه مصرف بی‌پایان، پایانی دارد؟ یا قرار است همچنان با دوختن رؤیا بر تن فقر، اقتصاد بحران را زیباتر جلوه دهیم؟

 

منبع : روزنامه هفت صبح


12181367
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» انتخاب خانه، نه صرفاً یک تصمیم اقتصادی، که انتخابی سرنوشت‌ساز در سبک زندگی، تربیت فرزندان و حفظ آرامش خانواده است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» با شروع فصل پاییز، نارنگی به یکی از محبوب‌ترین انتخاب‌ها تبدیل می‌شود؛ میوه‌ای کوچک، خوش‌طعم و آبدار که نه تنها انرژی‌بخش است، بلکه خواص درمانی شگفت‌انگیزی دارد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» ورود کودک به مدرسه فقط آغاز یادگیری مستقیم نیست؛ شروع دنیایی تازه است که می‌تواند پر از هیجان و البته اضطراب باشد. بسیاری از والدین در این روز‌ها نگران‌اند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» بازی تاریخی چوگان که ریشه‌اش به هزاران سال پیش در ایران باستان برمی‌گردد، نه فقط یک ورزش بلکه روایت زندگی، فرهنگ و مهارتی است که در لایه‌های زمان تنیده شده است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» دفتر آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب به استفتائی درباره استفاده از اموال مسجد پاسخ داد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» به اعتقاد کارشناسان، نحوه حمله رژیم صهیونیستی به ایران و همین‌طور حمله این رژیم به قطر، یکی از پیامد‌های سقوط حکومت اسد در سوریه و به عبارت دقیق‌تر، از بین رفتن خاکریز دفاعی منطقه در برابر رژیم اشغالگر قدس بوده است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» فریب فرانچسکو، تنها نمونه‌ای از توطئه‌های غرب است، اما آژانس، به‌عنوان بازوی اجرایی سیاست‌های غرب به خصوص در دوره مسئولیت فردی بدنام به نام رافائل گروسی، نقشی کلیدی در فشار بر ایران ایفا کرده است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» رایزن فرهنگی ایران در تونس، جزئیات حمایت مردمی، نقش فعالان بین‌المللی و ابعاد جهانی اعتراض به محاصره غزه را تشریح کرد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» دیوان‌های شعر فارسی حالا آنلاین شده‌اند و از استوری‌های اینستاگرام تا پست‌های تلگرام، ابیات حافظ، سعدی و سپهری میلیون‌ها لایک و اشتراک می‌گیرند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» مسئولان وزارت آموزش و پرورش می‌گویند تهیه لباس فرم نه اجباری است و نه وابسته به تولیدی خاص. می‌گویند خانواده‌ها آزادند خودشان انتخاب کنند، حتی پارچه را خودشان بخرند و لباس را بدوزند، اما واقعیت چیز دیگری است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است