وبگردی 14:18 - 15 شهریور 1403
مقبره‌ای خانوادگی در گورستان ظهیرالدوله در خیابان دربند وجود دارد که نام پزشکانی بر سنگ‌هایش حک شده است.

مدفن مشهورترین خاندان پزشکی پایتخت کجاست؟

 خاندان ادهم پزشکان معروف دربار قاجار و پهلوی بودند که بسیاری از نخستین‌های علم طبابت را بانام خود ماندگار کردند. میرزا زین‌العابدین خان ادهم، فرزند میرزا محمد فخرالاطبای کنی که اجدادش از قریه معروف کن در غرب تهران بودند در محله سرچشمه به دنیا آمد. او از دانش‌آموختگان مدرسه دارالفنون بود و بعد از سفر به فرانسه در زمینه طبابت متبحر شده و به کشور بازمی‌گردد و لقب لقمان الممالک را از شاه دریافت می‌کند.

لقمان الممالک ۴ پسر داشت که هرکدام عالم و تحصیل‌کرده بودند. محمدحسین خان ادهم معروف به لقمان الدوله، محمدحسن خان ملقب به حکیم الدوله، دکتر عباس ادهم که بانام اعلم الملک شهره بود و دکتر صالح ادهم یا همان حشمت السلطنه که برخلاف ۳ برادرش در رشته پزشکی درس نخواند و در رشته علوم سیاسی، اقتصاد و حقوق از دانشگاه پاریس فارغ‌التحصیل شد. خاندان ادهم تأثیر زیادی در رونق و توسعه علم پزشکی در تهران و به تبع آن کل کشور داشتند.

خاندان مشهوز پزشک

نصرالله حدادی، تهران پژوه درباره خاندان ادهم می‌گوید: «مرور زندگی هرکدام از آنها روایت پشتکار و تلاشی است که فرد برای وطنش انجام می‌دهد. همه آنها با توجه تحصیلات خارجه‌ای که داشتند بی‌چون‌وچرا به کشور بازگشته و داشته‌های علمی‌شان را خرج وطن و مردمش کردند. برای مثال محمدحسین لقمان دانشکده پزشکی را پی‌ریزی کرد و کلاس طب را از دارالفنون مجزا ساخت و به مدرسه طب تبدیل کرد. تأسیس دانشکده پزشکی و تالار تشریح آن و دانشکده داروسازی از دیگر خدمات او در دوره پهلوی اول است.

در ۱۵ دی ۱۳۳۰ بیمارستان ۳۰۰تختخوابی لقمان الدوله تهران به اسم او نام‌گذاری شد. در وصف او ملک‌الشعرای بهار اشعاری سرود ه است. حدادی درباره فرزند دیگر لقمان الممالک یعنی حسن ادهم یا همان حکیم الدوله می‌گوید: «او مدتی به‌عنوان پزشک احمدشاه فعالیت کرد و استاد علوم طب در دارالفنون بود.»

حسن ادهم را به‌عنوان وزیر صحیه و بهداری می‌شناسند. او آزادی خواهان مشروطه را که درباغشاه تهران غل و زنجیرشده بودند مداوا کرد. حسن ادهم به‌عنوان پزشک این حق را به خود داد تا جلوی شکنجه و درد آنها را بگیرد و بتواند تا حدی مرهمی برزخم هایشان بگذارد. او برای آنهایی که زیر شکنجه لباس‌هایشان پاره شده بود لباس تهیه کرد. حتی برای مداوای رهبر قیام کنندگان قم که مسموم شده بود به این شهر رفت تا او را مداوا کند ولی حاج‌آقا نورالله براثر مسمومیت ناشی از تزریق سم به شهادت رسید. دکتر حسن ادهم نیز در مقبره خانوادگی ظهیرالدوله مدفون است. او معتقد بود هر ملک وقفی اعم از بیمارستان، مدرسه، مسجد و ... باید به نام واقف ملک ثبت شود و نام واقف در سر بنا گذارده شود و این را به عنوان طرحی به مجلس وقت ارائه داد.

دکتر صالح ادهم پسر دیگر خاندان ادهم نیز تا آخرین لحظات حیات احمدشاه بر بالینش حضور یافت و بعدازآن با وجود اینکه برادرانش به دربار پهلوی نزدیک بودند دیگر هیچ منصب دولتی نپذیرفت. او نیز در مقبره ظهیرالدوله آرام گرفته است.

منبع: همشهری آنلاین


12089814
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» اصل برابری انسان‌ها در کرامت و ارزش ذاتی، نه‌تنها یک مبنای اخلاقی و حقوقی جهان‌شمول است، بلکه پشتوانه‌های محکم در متون دینی اسلام نیز دارد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» رنگ‌گذاری در دارو‌ها با هدف افزایش ایمنی، جلوگیری از خطا‌های مصرف، و کمک به پذیرش بهتر درمان به‌ویژه در کودکان و سالمندان انجام می‌شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نجمیه سعادتی؛ متخصص طب مادر و جنین، همراهی بیشتر همسران، مشاوره پیش از بارداری و پرهیز از مصرف خودسرانه دارو‌های گیاهی را برای زنان باردار توصیه کرد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» هوآتزین، پرنده‌ای عجیب در جنگل‌های آمازون است که به‌دلیل سیستم گوارشی منحصر‌به‌فرد و بوی کودمانند خود، لقب بدبوترین پرنده جهان را گرفته است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» برج «تور آلوا» با ۳۰ متر ارتفاع و طراحی ماژولار، بدون اسکلت فلزی و تنها با بتن چاپ‌شده ساخته شده است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» استفاده هوشمندانه از پنکه تا پخت‌وپز در فضای باز؛ راهکار‌هایی ساده و کاربردی برای کاهش مصرف برق در روز‌های داغ تابستانی هستند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» توصیه‌های امام خمینی (ره) درباره رفتار با اسرای عراقی جنگ تحمیلی، برگرفته از سیره نبوی و آموزه‌های قرآن بود؛ نگاهی انسانی، رحمانی و هدایت‌محور به کسانی که گاه با اجبار به جبهه آمده بودند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» برج آزادی زبان مشترک تمام ملت‌ها را با هنر یادآوری کرد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» ابوالفضل نیکویی معروف به «حاج‌یونس»، فرمانده‌ای در سایه اما مؤثر در میدان نبرد بود. شخصیتی که حتی حاج قاسم سلیمانی را از پیش‌روی در خط مقدم بازمی‌داشت.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» ابوالفضل نیکویی معروف به «حاج‌یونس»، فرمانده‌ای در سایه اما مؤثر در میدان نبرد بود، شخصیتی که حتی حاج قاسم سلیمانی را از پیش‌روی در خط مقدم بازمی‌داشت.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است