وبگردی 19:01 - 09 بهمن 1404
آنتوان چخوف، پزشک و نویسنده‌ای بود که برخلاف غول‌های زمانه‌اش، قهرمان‌بازی را کنار گذاشت و از «ملال» هنر ساخت.

پزشک روسی که به جای نسخه، داستان نوشت

باشگاه خبرنگاران جوان - ۲۹ ژانویه است. روز تولد آنتوان چخوف؛ نویسنده‌ای که اگر در قرن دیگری به دنیا آمده بود، شاید اصلاً جدی گرفته نمی‌شد. قرنی که او در آن نفس می‌کشید، قرن غول‌های ادبیات بود؛ قرن تولستوی و داستایوسکی، ایبسن و نیچه. قرنی که تراژدی در آن مترادف «هنر جدی» بود و درست وسط همین تراژدی‌نویسی، چخوف کمدی نوشت.

کمدی‌ای که از دل ملال بیرون می‌آید

البته کمدی چخوف چندان خنده‌دار نبود؛ چون با نوعی ملال همراه بود. قصه‌ی آدم‌هایی که کار مهمی نمی‌کنند، تصمیم قاطعی نمی‌گیرند و حرف‌های بزرگ نمی‌زنند؛ آدم‌هایی که با این‌حال، زندگی دقیقاً از همین‌ها ساخته شده است.

چخوف انگار خیلی زود فهمید چیزی که ما اسمش را «درام» می‌گذاریم، اغلب در لحظه‌هایی اتفاق می‌افتد که هیچ‌کس حواسش نیست؛ لابه‌لای گشت‌وگذار‌های از سر بی‌حوصلگی، چای سردشده، پنجره‌ای که رو به هیچ‌جا باز می‌شود و گفت‌وگویی که قرار نبوده مهم باشد.

او در جایی می‌نویسد: «حتی اگر عمر انسان فقط یک روز بود، باز بیشترش صرف روزمرگی و دلزدگی می‌شد.» این جمله شبیه یک کلید است؛ کلید ورود به جهان چخوف.

داستان‌هایی که به نتیجه نمی‌رسند

جهان چخوف بر پایه‌ی نوعی تعلیق شکل می‌گیرد؛ تعلیقی میان زمین و آسمان، میان اخلاق و واقعیت، میان خواستن و عمل‌نکردن. شخصیت‌های او می‌توانند در اوج بی‌قراری، خمیازه بکشند و در نهایت سکون، چیزی از زندگی را عیان کنند. به همین دلیل است که داستان‌هایش معمولاً «بسته» نمی‌شوند؛ نه به یک معنا ختم می‌شوند و نه به یک نتیجه. انگار نویسنده عمداً عقب می‌ایستد و داستان را به حال خودش رها می‌کند؛ جایی که خواننده ناچار می‌شود ادامه را با تردید‌های خودش پر کند.

شاید این نگاه از شغل اصلی او می‌آمد؛ از پزشکی. چخوف پزشکی بود که به روستا‌ها سر می‌زد، بیماران فقیر را رایگان ویزیت می‌کرد و با بدنِ واقعیِ رنج‌کشیده‌ی جامعه سروکار داشت. او خوب می‌دانست زندگی فقط از ایده‌ها و گفت‌و‌گو‌های فلسفی ساخته نشده؛ از تب، سرفه، فقر، خستگی و انتظار هم ساخته شده است. خودش هم این دوگانگی را بی‌پرده بیان می‌کرد: «ادبیات معشوقه‌ی من است، پزشکی همسر قانونی‌ام.»

حتی مرگش هم شبیه جهان داستانی‌اش بود؛ بی‌سروصدا و بی‌قهرمان‌بازی. سال‌ها تصور می‌شد سل جانش را گرفته، اما پژوهش‌های جدیدتر نشان می‌دهد احتمالاً خون‌ریزی مغزی و ترومبوز عامل مرگش بوده است. مردی که عمرش را صرف درمان بدن دیگران کرد، در ۴۴سالگی از پا افتاد.

بعد از مرگ، تازه نوبتِ دیده‌شدنش رسید. آثارش روی صحنه جان گرفتند و جهان ادبیات فهمید این نویسنده کم‌ادعا چه تأثیر عمیقی گذاشته است. نویسندگانی، چون جیمز جویس، ویرجینیا وولف و کاترین منسفیلد از او آموختند که لازم نیست همه‌چیز توضیح داده شود. البته همه هم شیفته‌اش نبودند؛ ارنست همینگوی او را دست‌کم گرفت و ولادیمیر ناباکوف به او خرده گرفت، اما حتی ناباکوف هم ناچار شد اعتراف کند که یکی از داستان‌هایش در شمار بهترین‌های تاریخ ادبیات است.

منبع: فارس


12255791
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» آنتوان چخوف، پزشک و نویسنده‌ای بود که برخلاف غول‌های زمانه‌اش، قهرمان‌بازی را کنار گذاشت و از «ملال» هنر ساخت.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» جانباز شهید اصغرنژاد در حمله تروریستی دشت سر آمل به فیض شهادت نائل آمد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نفوذ گروه‌های تروریستی در اعتراضات کرمانشاه و تبدیل آن به اغتشاش، ۱۲۰۰ میلیارد تومان خسارت به دنبال داشت.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» با ورود افراد به دهه ۵۰ زندگی و بعد از آن، سلامت استخوان‌ها به یک نگرانی بزرگ تبدیل می‌شود و میزان کلسیم و ویتامین D دریافتی می‌تواند تفاوت واقعی ایجاد کند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» درد پا بخشی طبیعی از افزایش سن یا فعالیت نیست که نادیده گرفته شود. تشخیص درست، آگاهی و درمان هدفمند می‌تواند تو را دوباره به حرکت، ورزش و زندگی فعال برگرداند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» «ده‌ها هزار میکروفن زیر زمین کار گذاشته شده است تا هر حرکت مشکوک و لرزش را ثبت کند.» این ادعا شدنی است؟ چطور می‌شود ده‌ها هزار میکروفن زیر زمین کار گذاشت؟
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» یکی از شعارهایی که برخی از ضد انقلاب خارج نشین مطرح می‌کنند، درود فرستادن به خانواده پهلوی است، این درحالی است که خود نزدیکان دربار و خاندان پهلوی روایت‌های متفاوتی درباره فساد و وضعیت بد مردم در آن ایام مطرح می‌کنند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» جوانان امروز درباره سیاست و اقتصاد تحلیل می‌کنند، اما اغلب نمی‌دانند تصمیم‌های تاریخی چگونه گرفته شدند و پیامدهایشان چه بوده است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» مدیر روابط عمومی و امور بین الملل سازمان بهزیستی کشور در یادداشتی نوشت: محله می‌تواند به بازسازی سرمایه اجتماعی کمک کند و سیاست اجتماعی بدون محله، پایه‌ای سست خواهد داشت.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» رهبر انقلاب از او به‌عنوان «استراتژیست نظامی» تعبیر کرده است. هرکس منکر این معنا باشد، اطلاع ندارد؛ کسی که اطلاع داشته باشد، خواهد دید که واقعا این جوان بیست و چند ساله یک طراح جنگ است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است