یک نوشیدنی که در تفاله آن قارچ پرورش میدهند
یکی از اعجابانگیزترین نوشیدنیهای جهان، قهوه است. دانههای قهوه خواص بسیار جالبی دارند و برای انجام کارهای متنوعی استفاده میشوند؛ به همین دلیل، فروش قهوه در جهان فقط محدود به مصارف نوشیدنی نشده و این دانهها کاربردهای دیگری نیز دارند.
در این مقاله به یکی از جالبترین کاربردهای قهوه، یعنی پرورش قارچ خواهیم پرداخت. دفعهی بعد که به فکر هرگونه محصول مرتبط با قهوه از جمله خرید قهوه ساز بودید، قطعا دیدگاه متفاوتی نسبت به این دانههای جادویی خواهید داشت.
دلیل استفاده از تفاله قهوه
یکی از خوراکیهایی که منبعی سرشار از مواد مغذی مختلف میباشد، قارچ است. امروزه در غذاهای بسیاری از قارچ استفاده میشود و نرخ تولید بالایی دارد. برای این که بتوانیم شرایط پرورش قارچ را فراهم کنیم، نیاز است تا از خاک پاستوریزه استفاده شود؛ اینجا است که پای تفالهی قهوه به میان میآید.
یکی از ویژگیهای تفالهی قهوه، پاستوریزه بودن است. البته در نظر داشته باشید تفالهی قهوهای پاستوریزه است که بیشتر از ۲۴ ساعت از زمان عصارهگیری آن نگذشته باشد؛ علاوه بر این، تفالهای که استفاده میشود نباید دمای بالایی نیز داشته باشد. برای مثال فرض کنید که هنگام صبحانه، قهوه ساز دلونگی خود را روشن کرده و یک اسپرسو تهیه کردید. تفالهای که از فرآیند عصارهگیری به دست میآید، پس از خنک شدن، یکی از بهترین بسترها برای پرورش قارچ میباشد.
از دلایلی که نباید بیش از ۲۴ ساعت از عصارهگیری گذشته باشد، این است که تفالههای قهوه نباید بیش از حد خشک باشند. برای این که پرورش قارچ موفقیتآمیز صورت بگیرد، نیاز است تا این تفالهها به مقدار مشخصی مرطوب باشند.
از دیگر نکات مثبت تفالهی قهوه در پرورش قارچ، این است که قارچها میتوانند تفالهی قهوه را تجزیه کنند. تجزیهی تفالهی قهوه قارچها را به عناصر مفیدی همچون نیتروژن، اکسیژن، کربن و هیدروژن میرساند. این امر سبب خواهد شد که برای به سرانجام رساندن پرورش، نیازی به کودهای شیمیایی وجود نداشته باشد و محصولی ارگانیک تولید شود.
با توجه به این موضوع، میتوان گفت که سرنوشت این دانهها پس از فروش قهوه و عصارهگیری نیز تمام نشده و میتوان حتی از تفالهی آنها استفادهای مفید کرد.
پرورش قارچ در تفالهی قهوه به صورت خانگی
هنگامی که اولین بار به سراغ خرید قهوه ساز رفتید، به هیچ عنوان فکر نمیکردید یک روز از تفالههای تولید شده توسط این دستگاه، برای پرورش قارچ استفاده کنید؛ البته برای پرورش قارچ به مقدار زیادی تفاله نیاز دارید و اگر مصرف قهوهتان کم است، به سراغ کافیشاپهای اطراف رفته و از آنها تفالهی قهوه دریافت کنید. معمولا اغلب کافیشاپها این تفالهها را دور میریزند؛ به همین دلیل طبیعتا نیاز به پرداخت هزینه نیست.
پس از این که مقداری کافی از تفالهی قهوه را تهیه کردید، یک بستر از جنس مقوا آماده کنید. یک مخلوط از تفاله قهوه و هاگ آماده کنید. تقریبا ۱۰ درصد این مخلوط باید از هاگ تشکیل شده باشد. برای این که قارچها رشد کنند، باید همواره مخلوط را مرطوب نگه دارید؛ البته توجه داشته باشید که مخلوط نباید به هیچ عنوان خیس بشود. پس از گذشت چند روز، شاهد رشد قارچها خواهید بود.
پرورش قارچ در تفاله قهوه به مقیاس صنعتی
صنعت قهوه بسیار گسترده میباشد. از فروش قهوه گرفته تا دستگاههای مختلف مانند قهوه ساز دلونگی؛ امروزه پای پرورش قارچ نیز به این صنعت باز شده است. به تازگی یک شرکت بلژیکی اقدام به پرورش قارچ در تفالههای قهوه کرده است. شیوهی عملکرد این شرکت بدین صورت است که تفالههای قهوه از کافیشاپهای مختلف بروکسل جمع آوری شده، عملیاتهای بهداشتی روی آنها انجام گرفته و در کیسههایی مخصوص بستهبندی میشوند. کیسههایی که حاوی بهترین ماده برای پرورش قارچ هستند.
سالانه در سراسر جهان بیش از ۱۸ میلیون تن تفالهی قهوه تولید میشود. اغلب این تفالهها به عنوان زباله شناخته شده و از چرخهی بازیافت خارج میشوند. این شرکتی بلژیکی مدعی است که میتواند سالانه بیش از ۲۰ تن از این تفالهها را به چرخهی استفاده بازگرداند.
پیشبینی میشود در صورت صنعتیتر شدن این فعالیتها، در آینده علاوه بر فروش قهوه، شاهد پیدا شدن بازاری بزرگ برای خرید و فروش تفالهی قهوه باشیم.
آیا تفالههای قهوه با هم فرق دارند؟
یکی از سوالاتی که شاید در ذهن شما وجود داشته باشد، این است که آیا تفالههای قهوه با هم فرق دارند؟ و اگر فرق دارند، از کدام نوع آن میتوان برای پرورش قارچ استفاده کرد؟ در پاسخ به این موضوع باید بگوییم که تمامی تفالهها یکسان هستند. تفاوتی ندارد که از قهوه ساز دلونگی استفاده کنید یا به دنبال خرید قهوه ساز دیگری باشید؛ از تمامی تفالهها میتوان جهت پرورش قارچ استفاده کرد.
تفاوت طعم قارچها
اگر پس از پرورش قارچ در تفالهی قهوه متوجه شدید که طعم آنها متفاوت از باقی قارچهایی است که تاکنون خوردهاید، به احتمال زیاد این موضوع به نژاد هاگی که استفاده کردهاید باز میگردد. قارچها نژادهای مختلفی دارند و هر کدام از آنها دارای طعمی به خصوص هستند. استفاده از خاک پاستوریزه یا تفالهی قهوه در پرورش قارچ، هیچگونه تاثیری بر روی طعم آنها نخواهد گذاشت.
فواید تفالهی قهوه به اینجا ختم نمیشود
همانطور که گفته شد، دانههای قهوه امروزه فراتر رفتهاند این صنعت و به فروش قهوه یا خرید قهوه ساز خلاصه نمیشود. علاوه بر فوایدی مانند پرورش قارچ، تفالههای قهوه کاربردهای دیگری مانند دور کردن حشرات از گیاهان، حذف کک از بدن حیوانات، تقویت خاک و... نیز دارند.
این تفالهها حاوی مقادیر زیادی از نیتروژن هستند؛ نیتروژن پایهی بسیاری از مواد شیمیایی است و در برخی موارد میتوان به جای استفاده از این مواد صنعتی، از تفالهی قهوه استفاده کرد. این امر نه تنها سلامتی شما را به خطر نمیاندازد، بلکه باعث صرفهجویی در هزینهها خواهد شد؛ علاوه بر این، زبالهی کمتری نیز تولید میشود.
سخن آخر
تفاوتی ندارد که از قهوه ساز دلونگی استفاده کنید یا برند دیگری را خریداری کرده باشید. در هر صورت میتوانید از تفالههای به دست آمده، برای پرورش قارچ استفاده کنید. در این مطلب سعی کردیم تا توضیحاتی کلیدی در این رابطه را به شما ارائه دهیم. امیدواریم مطالب گفته شده، مفید واقع شده باشند.
برچسب ها : قهوه,قارچ,پرورش
12011849