علمی فناوری 16:27 - 27 مهر 1400

تشخیص اصالت برنج با انگشت‌نگاری ژنتیکی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی، حسام شعبانی مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم وفناوری دانشگاه شهید بهشتی گفت: با پیشرفته ترین روش ژنتیکی تقلبات برنج را تشخیص می دهیم.

وی افزود: در شرایطی به این دستاورد رسیده ایم که تا پیش از این به کمک روش‌های ژنتیکی به‌کاربرده شده شکل ظاهری برنج‌های تقلبی ازلحاظ ریخت و مورفولوژی قابل‌تشخیص نبود. متقلبان آن‌قدر ماهر بودند که این برنج‌ها را به‌گونه‌ای ترکیب می‌کردند که ازلحاظ شکل ظاهری هم نمی‌شد تشخیص داد که این برنج‌ها تقلبی هستند.

شعبانی گفت: در حال حاضر روش‌هایی بر پایه DNA وجود دارد و دقیقاً بر اساس نوع برنج انگشت‌نگاری ژنتیکی انجام می‌شود. در اصطلاح به آن دی‌ان‌ای فینگرپرینت (DNA fingerprinting) گفته می‌شود. بر اساس DNA و نه بر اساس شکل ظاهری ما می‌توانیم به‌راحتی تشخیص بدهیم که برنج چه نوع رقمی است.

وی اضافه کرد: نه‌تنها نوع آن تشخیص داده می‌شود که حتی این را هم می‌توانیم متوجه شویم که چند درصد در آن برنج اختلاط وجود دارد. به عنوان مثال اگر ۲۰ درصد رقم خوب و ۸۰ درصد رقم نامرغوب باشد آن را اعلام می‌کنیم.

شعبانی تاکید کرد: ما در ایران هیچ رقیبی در این زمینه نداریم، و این روش را برای اولین بار در ایران بهینه سازی کردیم. تنها آزمایشگاهی که در دنیا از این روش تشخیص استفاده می کند آزمایشگاه یورو فین در آلمان هست که فقط روی بخش محدودی از ارقام مانند باسماتی که از جنبه تجاری حائز اهمیت هستند کار میکند.

وی افزود: ما علاوه بر این رقم، تمامی ارقام بومی و تجاری ایران را هم انگشت نگاری ژنتیکی و شناسنامه دار کرده ایم.

وی با اشاره به اینکه این شرکت با هدف ابداع و بهینه‌سازی روش‌های جدید آزمایشگاهی به ویژه روش‌های مبتنی بر دی ان‌ای (DNA) در حوزه مواد غذایی و دارویی تاسیس شده است، اظهار کرد: در سال ۹۲ اولین آزمایشگاه همکار سازمان غذاودارو در زمینه تشخیص محصولات دستکاری شده ژنتیک را راه‌اندازی کردیم و در عین حال اولین آزمایشگاه تقلبات غذایی را به وسیله دی ان‌ای راه‌اندازی کرده ایم. می‌توان گفت طی دو سال پیاپی به عنوان آزمایشگاه برتر از سوی سازمان غذا و دارو معرفی و لوح کیفیت این سازمان را دریافت کردیم.

شعبانی درباره سابقه این فعالیت گفت: این روش در سال ۱۳۹۶ به درخواست سازمان غذا و دارو و با همکاری انجمن وارد کنندگان برنج ایران در آزمایشگاهی راه اندازی و در سال ۱۳۹۸ به بهره برداری رسید. پس از آن آزمایشگاه با سازمان غذا و دارو به صورت محدود همکاری داشته و تعداد نمونه هایی را آنالیز کرده و پاسخ داده است.

وی ادامه داد: اخیرا هم حدود ۷۰ نمونه را از سازمان غذا و دارو جهت اعتبارسنجی دریافت کرده که پس از تعیین نوع رقم، مجوز رسمی سازمان غذا و دارو در این زمینه دریافت می شود.در حال حاضر به عنوان بخشی از خدمات دانش بنیان آزمایشگاه تاییدیه گرفته است.


11279580
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کارت ورود به جلسه و راهنمای شرکت در نوبت دوم آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ از امشب، ۲۰ تیرماه در سامانه جامع آزمون سراسری پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش آموزش کشور قرار گرفت.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک متخصص مسمومیت‌ها هشدار داد: محل گزش مار یا عقرب را هرگز تیغ نزنید یا زهر آن را مک نکنید، زیرا این اقدامات می‌توانند سم را سریع‌تر در بدن پخش کرده و خطر مرگ را افزایش دهند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور در بازدید از روند احداث مرکز نوآوری نخبگان بنیاد شهید گفت: هدف از ایجاد این مرکز نوآوری، تقویت تاب‌آوری کسب‌وکار‌های نخبگانی ایثارگران، به‌ویژه آسیب‌دیدگان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» برخی ترکیبات می‌توانند نقش یک آنتی بیوتیک قدرتمند را ایفا کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون پرستاری وزارت بهداشت و رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور، با حضور در منزل شهید والامقام «مهدیار یامین‌پور»، با خانواده او دیدار و پیام تسلیت وزیر بهداشت را ابلاغ کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» روابط عمومی سازمان غذا و دارو فهرست تازه‌ای از محصولات آرایشی و بهداشتی فاقد مجوز را منتشر کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مهلت ثبت‌نام در آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی امروز به خط پایان می‌رسد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل امور شاهد و ایثارگران وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه امروز آخرین فرصت پیش‌ثبت‌نام پایه هفتم‌ها در مدارس شاهد است گفت: پیش ثبت‌نام پایه دهمی‌ها بعد از هدایت تحصیلی آنها انجام می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نوشیدن کافئین پیش از خواب می‌تواند بر کیفیت خواب تاثیر بگذارد یا آن را مختل کند، اما یک مطالعه جدید، درباره آثار کافئین بر مغز حین خواب، اطلاعاتی تازه‌تر و دقیق‌تر ارائه کرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس بخش انجماد خون و گروه‌های خونی نادر سازمان انتقال خون درباره گروه‌های خونی نادر و ضرورت نگهداری از این گروه‌های خونی توضیح داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است