بین‌الملل 19:10 - 03 آبان 1400
کودتاهای نظامی در جهان عرب از همان زمان استقلالشان به ویژه در عراق و سوریه اتفاق افتاده است.

تاریخچه کودتاهای نظامی در کشورهای عربی

به گزارش ایسنا، شبکه خبری روسیا الیوم در گزارشی آورده است: "برخی می‌گویند اولین کودتا در جهان عرب در سوریه به رهبری حسنی الزعیم علیه شکری القوتلی در سال ۱۹۴۹ اتفاق افتاد. برخی نیز معتقدند اولین کودتا در جهان عرب ۲۰ اکتبر ۱۹۳۶ در عراق رخ داد و رهبری آن را بکر صدقی، رئیس ستاد ارتش عراق در آن زمان و در دوره ملک غازی بن فیصل برعهده داشت. وی با استفاده از زور برای گرفتن رأی اعتماد از یاسین الهاشمی نخست وزیر وقت عراق تلاش کرد.

سرنوشت این دو کودتا شبیه هم بود. کودتای حسنی الزعیم تنها چهار ماه طول کشید و سامی الحناوی علیه او شورید و بعدا اعدام شد.

اما بکر صدقی کمتر از یک سال قدرت را در دست داشت و بعدا ترور شد.

سوریه همچنین شاهد هشت کودتای دیگر بود که اولی در مارس ۱۹۴۹ و دومی در اوت همان سال رخ داد و سامی الحناوی قدرت را از حسنی الزعیم گرفت.

کودتای سوم دسامبر ۱۹۵۱ با رهبری ادیب الشیشکلی علیه هاشم الاتاسی رخ داد. کودتای چهارم فوریه ۱۹۵۴ به رهبری مأمون الکزبری علیه ادیب الشیشکلی رخ داد. کودتای پنجم سپتامبر ۱۹۶۱ به رهبری حیدر الکزبری علیه دولت وحدت با مصر در دوره جمال عبدالناصر رخ داد.

کودتای ششم مارس ۱۹۶۳ به رهبری لوی الاتاسی و حزب بعث علیه دولت ناظم القدسی و کودتای هفتم فوریه ۱۹۶۶ به رهبری صلاح جدید رخ داد که در جریان آن امین حافظ سرنگون شد. کودتای آخر نوامبر به رهبری حافظ الاسد علیه صلاح جدید رخ داد که به جنبش اصلاحی شناخته شده است.

سودان در جایگاه دوم تعداد کودتاهای نظامی بعد از سوریه است. سودان تاکنون شاهد هفت کودتا بوده است که کودتای اخیر به رهبری عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیتی سودان علیه عبدالله حمدوک، نخست وزیر سودان رخ داده است.

اما عراق در جایگاه سوم در رابطه با تعداد کودتاهای نظامی قرار دارد. پنج تلاش موفقیت آمیز برای کودتا در این کشور شکل گرفت که اولین آن کودتای بکر صدقی بود که در سال ۱۹۳۶ و چهار سال بعد از استقلال رسمی عراق از سلطه انگلیس رخ داد.

کودتای دوم در عراق ۱۹۵۸ به رهبری عبدالکریم قاسم رخ داد که ملک فیصل دوم را سرنگون کرد و به حکومت پادشاهی هاشمی در عراق پایان داد.

کودتای سوم سال ۱۹۳۶ رخ داد و عبدالسلام عارف با کمک احمد حسن البکر نظام عبدالکریم قاسم را سرنگون کرد. بعد از آن کودتای چهارم به رهبری عبدالسلام عارف علیه حزب بعث و در کودتای پنجم احمد حسن البکر عبدالرحمتن عارف را سرنگون کرد."

انتهای پیام


11287680
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار بین‌الملل

بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» دو فروند هواپیمای سوخت‌رسان آمریکایی پس از نزدیک به یک ماه استقرار در بلغارستان که اعتراض ایران را به همراه داشت، این کشور را ترک کردند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» یک هفته پس از حمله هوایی به پایگاهی در سوریه، گیدئون ساعر ادعای نفوذ نظامی ترکیه در خاک سوریه را تکرار کرد. 
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» نخست وزیر کانادا می‌گوید تا کمتر از یک ماه دیگر، تعرفه‌های تلافی جویانه علیه آمریکا را اعمال خواهد کرد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» انفجار بمب در نزدیکی اتوبوس حامل نیرو‌های امنیت داخلی سوریه در حومه دمشق چندین زخمی برجا گذاشت.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» اشغالگران صهیونیست ادعا می‌کنند که یک فرمانده حماس در مرکز غزه به شهادت رسیده است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» آمریکا پس از شکست مذاکرات تجاری، تعرفه ۵۰ درصدی بر برخی کالا‌های کانادایی اعمال کرد و کانادا نیز از وضع تعرفه‌های متقابل خبر داد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» پیونگ‌یانگ می‌گوید که افزایش بودجه دفاعی ژاپن و توسعه موشک‌های دوربرد در این کشور می‌تواند به عاملی برای تشدید تنش و بی‌ثباتی در شرق آسیا تبدیل شود.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» دمشق تاکید کرد که ادامه حملات رژیم صهیونیسیتی نقض آشکار حاکمیت این کشور بوده و جامعه بین‌المللی باید به مسئولیت‌های قانونی خود در این خصوص عمل کند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» پوتین در واکنش به حملات اخیر اوکراین علیه اهداف اقتصادی روسیه، تهدید کرد که پاسخ‌هایی «مخرب‌تر» به بخش‌های حساس اقتصاد اوکراین خواهد داد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» کاتس مدعی شد رژیم صهیونیستی به‌دلیل «نگرانی از فعالیت‌های ترکیه» علیه امنیت این رژیم، پایگاه ابوالظهور در شمال سوریه را هدف قرار داده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است