علمی فناوری 09:35 - 13 مرداد 1400
تغییرات ایجاد شده در ژنوم گیاه "ویلوچیا"(Welwitschia) به آن توانایی زنده ماندن در شرایط سخت بیابان برای هزاران سال را می‌دهد.

راز ژنتیکی یک گیاه نامیرا

به گزارش ایسنا و به نقل از نیویورک‌تایمز، بیابان مکان مناسبی برای زندگی گیاهان نیست این در حالی است که میزان بارش باران در بیابان نامیب(Namib) که گیاه ویلوچیا در آن زندگی می‌کند سالانه کمتر از ۱۰ میلی‌متر است.

در زبان آفریقایی این گیاه "tweeblaarkanniedood" نامیده می‌شود که به معنای "دو برگ نامیرا" است. دو برگ این گیاه به طور مداوم رشد می‌کنند.

اندرو لیچ(Andrew Leitch)، ژنتیک‌شناس گیاهان از دانشگاه کویین مری در لندن می‌گوید: این گیاه می‌تواند هزاران سال عمر کند بدون آن‌ که رشدش متوقف ‌شود. توقف رشد این گیاه به معنای مرگ آن است.

به نظر می‌رسد  برخی از این گیاهان بیش از سه هزار سال عمر دارند در حالی که دو برگ آن‌ها بدون توقف از عصر آهن در حال رشد بوده‌ است.

از نظر برخی این گیاه چندان قابل توجه نیست اما از زمان کشف شدنش نظر زیست‌شناسان زیادی از جمله چارلز داروین و فردریچ ویلوچیا (Friedrich Welwitsch) که کاشف آن بود را جلب کرده است.

در مطالعه‌ای که این ماه در مجله‌ی  "Nature Communications" به چاپ رسید محققان برخی از رازهای ژنتیکی این گیاه که باعث به وجود آمدن شمایل منحصر به فرد، عمر طولانی و مقاومت آن می‌شود را فاش کردند.

به گفته‌ی تائو وان (Tao Wan)، گیاه‌شناس و نویسنده‌ی اصلی این مقاله، در حدود ۸۶ میلیون سال قبل پس از خطایی که در تقسیم سلولی این گیاه رخ داد، کل ژنوم ویلوچیا دو برابر شد. او افزود شرایط سخت معمولا با تکثیر ژنوم همراه است.

دکتر لیچ می‌گوید: ژن‌های جدید به طور معمول فعالیت اصلی خود را رها می‌کنند و عملکرد جدیدی پیدا می‌کنند. اگرچه به گفته‌ی دکتر وان مقادیر زیاد ترکیبات ژنتیکی نیز هزینه‌هایی نیز در بردارد. اصلی‌ترین فعالیت برای ادامه حیات تکثیر دی‌ان‌ای است و اگر ژنوم بزرگ باشد این عمل بسیار انرژی بر خواهد بود. بخش زیادی از ژنوم ویلوچیا ناکارآمد است. این ژن‌ها ژن‌های انتقالی نام دارند.

این مطالعات همچنین تغییرات ژنتیکی دیگری را نیز نشان داد. برگ گیاهان معمولی از نوک ساقه رشد می‌کند اما در ویلوچیا قسمت اولیه رشد از بین می‌رود و برگ‌ها از قسمت مریستم(Meristem) رشد می‌کنند.مریستم مجموعه سلول‌های جنینی ساخته شده‌اند که تکثیرشان سریع است

دکتر لیبنز مک(Leebens Mack) می‌گوید، وقتی قابلیت این گیاه در زندگی در شرایط سخت و حفظ دی‌ان‌ای و پروتئین را دیدم دریافتم که این گیاه می‌تواند به بهبود کشاورزی کمک کند. 

انتهای پیام


11174584
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از جریان داشتن برنامه‌ریزی‌های گسترده و دقیق در حوزه امنیت سایبری خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» حسین سیمایی صراف گفت: ایران به تقویت رشته‌های حساس علمی ادامه خواهد داد و با بورس کردن دانشجویان در این رشته‌ها، رشد علمی کشور را تسریع خواهد کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» پدیده عدم درک خواب می‌تواند همراه با بی‌خوابی مزمن فرد را دچار تصور اشتباه از خواب کند، اما راهکار‌هایی برای این اختلال وجود دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به لطف نظریه انیشتین، سیاره‌ای نادر در لبه کهکشان ما کشف شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تیمی از فیزیکدانان یکی از ویرانگرترین سناریو‌های پایان جهان تاکنون را آشکار کرده‌اند: دکمه خود تخریبی جهان، به نام «زوال خلاء کاذب».
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک پزشک در مورد آسیب‌های دستگاه‌های الکترونیکی توضیح داده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تزریق‌های لاغری به طور گسترده برای درمان چاقی و بهبود سلامت کلی استفاده می‌شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رمز‌های عبور یکی از مهم‌ترین راه‌های محافظت از حساب‌های آنلاین، از جمله حساب‌های ایمیل و رسانه‌های اجتماعی هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سازمان سنجش آموزش کشور از تغییر زمان برگزاری آزمون معوق متقاضیان اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری قوه قضائیه سال ۱۴۰۴ خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تاریخ برگزاری سومین دوره برگزاری آزمون زبان MSRT به دلیل همزمانی با مرحله دوم کنکور سراسری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی تغییر یافت.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است