گوناگون 15:18 - 29 دی 1400
تغذیه سالم در زمان آلودگی هوا از راهکارهای مهم مراقبت از بدن و به‌ویژه ریه‌هاست.

آنچه در آلوده‌ترین روزهای سال باید خورد و نخورد

به گزارش ایسنا، روزنامه جام جم نوشت: «نفس که می‌کشید، حجمی از انواع آلاینده‌های ریزودرشت به ریه‌ها حمله‌ور می‌شوند. سرفه، احساس تنگی‌ نفس، اختلال در تنفس، تپش قلب و در مواردی بیهوشی ناشی از کاهش اکسیژن‌رسانی به سلول‌ها، به‌ویژه مغز و قلب، از عوارض ورود آلاینده‌ها به ریه‌هاست. در واقع در شرایط آلودگی هوا به‌ جای آن‌ که اکسیژن کافی از طریق ریه‌ها در اختیار سلول‌ها و بافت‌ها قرار گیرد، ذرات آلاینده وارد ریه‌ها شده و از حجم اکسیژن دریافتی کاسته می‌شود. بنابراین یکی از مهم‌ترین راهکارها برای جلوگیری از آسیب به بدن در زمان آلودگی هوا حفظ سلامت ریه‌هاست.

شش‌ها با هشت خوراک زنده می‌مانند

تغذیه سالم در زمان آلودگی هوا از راهکارهای مهم مراقبت از بدن و به‌ویژه ریه‌هاست. به این خوراکی‌ها دل ببندید!

رنگی باشید

در زمان آلودگی هوا مصرف مواد غذایی قرمز، زرد و نارنجی را باید در سبد غذایی خانواده قرار دهید. به این دلیل که این خوراکی‌ها منبع مهم فلاونوئیدها از آنتی‌اکسیدان‌های مهم و ضروری هستند. آنتی‌اکسیدان‌ها مهم‌ترین عوامل ازبین‌برنده رادیکال‌های آزاد در بدن بوده و خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف از جمله سرطان‌ها را کاهش می‌دهند. در زمان آلودگی هوا خطر تحریک سلول‌های ریه و افزایش احتمال ابتلا به سرطان این اندام، افزایش می‌یابد.

زرد مفید

ادویه‌ها معمولا برای عطر و طعم آنها در پخت‌وپز استفاده می‌شوند اما همه ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود. زردچوبه از ادویه‌های مهم و اصلی در تهیه انواع خورش است اما یکی از مهم‌ترین اثرهای آن، جذب کروم و دفع آن از بدن است. در زمان آلودگی هوا، با مصرف زردچوبه - در غذا یا افزودن به دمنوش‌ها - می‌توانید آلاینده کروم واردشده به بدن را دفع کنید.

ریشه مفید

میانه‌ شما با چغندر چطور است؟ تا به‌ حال چغندر قند مصرف کرده‌اید؟ این ریشه مفید که یکی از خوراکی‌های خاص فصل زمستان است، حاوی نیترات، ویتامین C، کاروتنوئیدها و منیزیم است. ویتامین C از آنتی‌اکسیدان‌های مهم برای حفظ سلامت بدن در مقابل آلاینده‌هاست اما نیترات، باعث بهبود عملکرد رگ‌ها و از بین بردن تنش ناشی از آلاینده‌ها در دیواره‌ رگ‌ها شده و به این ترتیب خطر ایجاد لخته خون کاهش یافته و از سوی دیگر باعث افزایش میزان جذب اکسیژن می‌شود.

بدبوی مفید

اغلب ما از سیر فراری هستیم! اما این گیاه حاوی آلیسین است. این ماده ضد التهاب است. بنابراین در زمان آلودگی هوا که خطر التهاب ریه‌ها، پوست، چشم و مجاری تنفسی وجود دارد، مصرف روزانه سیر در غذا یا به شکل قرص سیر، مانع از التهاب خواهد شد. این ویژگی در پیاز نیز وجود دارد.

گیاه مفید

برای رفع مشکلات دستگاه گوارش، به‌ویژه معده، معمولا مصرف شیرین‌بیان تجویز می‌شود. اما ویژگی شیرین‌بیان در همین مقدار خلاصه نمی‌شود. این گیاه دارویی، خاصیت ضد التهابی داشته و عوارض حساسیتی ناشی از آلودگی هوا مانند سرفه، التهاب ریه‌ها را برطرف می‌کند. در واقع شیرین‌بیان را داروی گیاهی درمان‌کننده برونشیت نیز می‌دانند. مصرف دمنوش ریشه شیرین‌بیان در زمان آلودگی هوا بسیار مفید است.

تند مفید

طعم تند گیاه دارویی زنجبیل برای همه خوشایند نیست اما این داروی گیاهی، دارای خاصیت ضد التهابی و ضد ویروسی است. بنابراین مصرف آن در زمان آلودگی هوا، خطر التهاب و ابتلا به بیماری‌های ویروسی را کاهش می‌دهد. زنجبیل را به شکل خام به سالاد یا ماست اضافه کرده یا به شکل دمنوش مصرف کنید.

دریایی مفید

بوی ماهی و دیگر غذاهای دریایی برای بعضی افراد خوشایند نیست اما اگر آنها را با ادویه‌های مناسب پخته و مصرف کنید کمک بزرگی به سلامت خود کرده‌اید. به این علت که غذاهای دریایی سرشار از اسید چرب امگا۳ هستند. این ترکیب، مانع از التهاب ریه‌ها و آسیب به آنها در زمان آلودگی هوا می‌شود.

نوشیدنی‌های مفید

آب، دمنوش‌ها و انواع آبمیوه تازه، به‌ویژه انواع ترش مانند ترکیب لیموترش با آب پرتقال یا آب لیموشیرین، بسیار مفید هستند. نخست به این دلیل که باعث افزایش فعالیت کلیه‌ها و دفع سموم بدن در زمان آلودگی هوا شده و دوم این‌ که ویتامین موجود در آبمیوه‌ها - به‌ویژه ویتامین C - عملکرد سیستم ایمنی بدن را در مقابل آلاینده‌ها افزایش می‌دهد. بنابراین از هر فرصتی برای نوشیدن آب و آبمیوه تازه و انواع دمنوش استفاده کنید.

از اینها فاصله بگیرید

در زمان آلودگی هوا همان‌ قدر که مصرف بعضی خوراکی‌ها مفید است، مصرف بعضی دیگر خطرناک و آسیب‌رسان است. علاوه بر این‌ که در شرایط آلودگی هوا معمولا میزان اشتها کاهش یافته و ممکن است گوارش مختل شود. بنابراین از مصرف این خوراکی‌ها پرهیز کنید.

سرخ‌شده‌ها

بله! سیب‌زمینی سرخ‌کرده، خوشمزه است اما در شرایط آلودگی هوا، مصرف مواد غذایی پرچرب و سرخ‌شده به دلیل میزان چربی بالای آنها در هضم و جذب اختلال ایجاد می‌کند. از سوی دیگر جریان کند هضم و جذب چربی‌ها در معده باعث ایجاد ریفلاکس، نفخ، تهوع و تشدید بی‌اشتهایی می‌شود.

نوشابه‌ها

شیرین‌کننده‌ها و گاز موجود در نوشابه‌ها همیشه و در زمان آلودگی هوا باعث افزایش خطر التهاب به‌ویژه التهاب دستگاه گوارش می‌شود.

پرچرب‌ها و تندها

مواد غذایی پرچرب مانند انواع لبنیات، گوشت‌های پرچرب، انواع تنقلات تند و ادویه‌دار و ... باعث افزایش اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و از سوی دیگر افزایش خطر التهاب می‌شوند.

کنسروها

در شرایط آلودگی هوا خطر تجمع رادیکال‌های آزاد، عامل اصلی ایجاد انواع سرطان‌ها بالاست. کنسروها، شورها، ترشی‌ها و هر نوع غذای کنسروی و فرآوری‌شده، حاوی افزودنی و نگه‌دارنده هستند. این ترکیبات، باعث افزایش خطر ایجاد رایکال آزاد در بدن می‌شود. علاوه بر این‌ که خطر التهاب سلولی را نیز افزایش می‌دهند بنابراین از مصرف این گروه از خوراکی‌ها نیز همیشه به‌ طور خاص در زمان آلودگی هوا پرهیز کنید.»

انتهای پیام


11417565
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها
صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است